Kako se sačuvati od prehlade tokom zime: Četiri korisne navike jačaju imunitet

Prehlade, crevne i ostale virusne bolesti možda su izostale u zadnje dve godine zbog nošenja maski, održavanja fizičke distance i ostalih pandemijskih ograničenja, ali ove zime mogle bi da dožive ‘osvetnički’ povratak.

grip
pixabay.com

Vakcinacija protiv kovida i gripa pomažu u borbi protiv virusa, ali možete učiniti još par stvari kako biste ojačali imuni sistem u borbi s infekcijama.

1. Pijte dovoljno vode

Premali unos vode slabi prirodnu barijeru sluzokože u grlu, ždrelu i nosu, tvrdi Ingo Frobuse, profesor na sportskom univerzitetu u Kelnu.

U isto vreme slabi i plućno tkivo, a to patogenima olakšava život.

Na svaki kilogram telesne težine trebalo bi popiti 30 mililitara tečnosti tokom dana, po mogućstvu vode ili nezaslađena čaja. Ako ste, na primer teški 70 kilograma, to znači da vam je potrebno 2,1 litra tečnosti dnevno.

Frobuse kaže da je s tim najbolje početi odmah ujutro i stvoriti naviku da se odmah nakon ustajanja popije velika čaša vode.

2. Jedite namirnice bogate gvožđem, cinkom i selenom

Semenke sisama, semenke bundeve, ovas i sočivo imaju nešto zajedničko – obiluju dovoljnim količinama gvožđa i cinka. Ti mikronutrijenti mogu da garantuju da će naše T-ćelije, one koje otkrivaju viruse u telu, dobro funkcionisati.

I selen pomaže našoj fizičkoj obrani i može ga se pronaći u žumancetu, kikirikiju, celovitim žitaricama i skuši.

Frobuse tvrdi da uz zdravu, ali raznoliku ishranu nikakvi suplementi 0nisu potrebni.

3. Uzmite kraće pauze za odmor

Stres šteti tilu pa tako i imunom sistemu. Smanjuje broj imunoloških ćelija u krvi i T-ćelija.

To je dodatan razlog da našem organizmu priuštimo redovne pauze. Čak i nekoliko minuta odmora snižava nivo stresa.

4. Vežbajte na svežem vazduhu

Čak i ako je mračno i vlažno, vežbanje na svežem vazduhu i te kako je korisno, ne samo zato da vam ojača imunološki sistem nego i popravi raspoloženje.

Ipak, Frobuse savetuje da se pritom ne prenaprežete. Umesto toga odaberite ono što vam najviše odgovara, bilo da je reč o trčanju ili laganoj šetnji.