Kako sprečiti rak pluća? Ovo je namirnica koja može da vam pomogne

Četiri tanjira zelene salate na nedeljnom jelovniku mogu da spreče pojavu raka pluća, zaključili su američki naučnici nakon studije sprovedene u Dalasu na 3.800 ispitanika. Pokazalo se, naime, da lisnata zelena biljka sadrži sastojke koje blokiraju ćelije raka i usporavaju razvoj bolesti u disajnim putevima, a posebno se delotvornom pokazala kod pušača.

Bez obzira na to novo otkriće, već je poznat velik broj pozitivnih učinaka zelene salate na zdravlje čoveka, a mnoge od njih možemo zahvaliti fitonutrijentima koje salate sadrže. Primera radie, zelene lisnate salate sadrže kvercetin, najvažniji sastojak iz grupe flavonoida, i snažan antioksidans. Endivija obiluje i kempferolom, organskim hemijskim spojem prirodnog porekla iz grupe flavonoida s izraženim spazmolitičkim, protivupalnim, antialergijskim i protivgljivičnim učinkom.

Različite salate obiluju i betakarotenom, folnom kiselinom, vitaminima C i K, vlaknima te mineralima: pre svega kalijumom, kalcijumom, hloridima i fosforom. Zelena salata je odličan izbor kod zdravog stila života – njenom konzumacijom u organizam se unosi veliki volumen hrane, a izrazito malo kalorija. Standardna porcija salate, naime, teška je samo 16 grama.

Salata je i bogat izvor vitamina A, nužnog za stvaranje rodopsina – pigmenta koji omogućava detekciju male količine svetlosti, pa je poželjna za dobro zdravlje očiju. Obiluje luteinom i zeaksantinom, karotenoidima koji štite oko od oksidacijskih oštećenja. Izrazito je bogata folnom kiselinom i vitaminom B6 koji dosta utiču na dobre razine homocisteina, neproteinske aminokiseline i tako pridonose očuvanju zdravlja krvožilnog sustava.