Četiri tanjira zelene salate na nedeljnom jelovniku mogu da spreče pojavu raka pluća, zaključili su američki naučnici nakon studije sprovedene u Dalasu na 3.800 ispitanika. Pokazalo se, naime, da lisnata zelena biljka sadrži sastojke koje blokiraju ćelije raka i usporavaju razvoj bolesti u disajnim putevima, a posebno se delotvornom pokazala kod pušača.
Bez obzira na to novo otkriće, već je poznat velik broj pozitivnih učinaka zelene salate na zdravlje čoveka, a mnoge od njih možemo zahvaliti fitonutrijentima koje salate sadrže. Primera radie, zelene lisnate salate sadrže kvercetin, najvažniji sastojak iz grupe flavonoida, i snažan antioksidans. Endivija obiluje i kempferolom, organskim hemijskim spojem prirodnog porekla iz grupe flavonoida s izraženim spazmolitičkim, protivupalnim, antialergijskim i protivgljivičnim učinkom.
Različite salate obiluju i betakarotenom, folnom kiselinom, vitaminima C i K, vlaknima te mineralima: pre svega kalijumom, kalcijumom, hloridima i fosforom. Zelena salata je odličan izbor kod zdravog stila života – njenom konzumacijom u organizam se unosi veliki volumen hrane, a izrazito malo kalorija. Standardna porcija salate, naime, teška je samo 16 grama.
Salata je i bogat izvor vitamina A, nužnog za stvaranje rodopsina – pigmenta koji omogućava detekciju male količine svetlosti, pa je poželjna za dobro zdravlje očiju. Obiluje luteinom i zeaksantinom, karotenoidima koji štite oko od oksidacijskih oštećenja. Izrazito je bogata folnom kiselinom i vitaminom B6 koji dosta utiču na dobre razine homocisteina, neproteinske aminokiseline i tako pridonose očuvanju zdravlja krvožilnog sustava.