KAKO SUZAVAC UTIČE NA ŠIRENJE KORONE? Striučnjaci imaju odgovor!

Na sinoćnom protestu pred Skupštinom, na kojem je policija koristila suzavac da rastera demonstrante, bilo je mnogo onih koji su kašljali, nisu mogli da dođu do daha, trljali su oči i borili se za vazduh. Stručnjaci iz Kine upozoravaju da upotreba suzavca olakšava širenje koronavirusa.

Printscreen/Kolaž

Upotreba suzavca ili biber spreja može samo da olakša širenje koronavirusa tokom pandemije, upozorili su stručnjaci za zarazne bolesti pozivajući policiju da zbog zdravstvenih razloga odustane od upotrebe takvih sredstava na protestima, prenosi N1.

“Prskanjem ljudi biber sprejem ili suzavcem podstiče ih na kašljanje i viku, a zaraženi tako šire kapljice sa virusima na druge osobe”, rekao je dr Piter Čin-Hong, profesor medicinskih nauka i specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku.

“Suzavac može dovesti do toga da osobe skinu zaštitne maske koje nose i može ih takođe navesti da rukama trljaju oči, nos i usta”, rekao je profesor Čin-Hong.

On je takođe objasnio da respiratorni iritanti dovode do upale sluznice nosa i usta, ali i sluznice plućnog tkiva što telo čini dodatno podložnim infekcijama.

Profesor Čin-Hong je jedan od hiljadu ljudi, među kojima su stručnjaci za zarazne bolesti i javno zdravstvo, koji je potpisao peticiju sa zahtevom vlastima da prestanu da koristiti suzavac, dimne bombe i druge respiratorne iritante koji podstiču na kašalj i time povećavaju rizik širenja zaraze koronavirusom.

Potpisnici peticije takođe ukazuju na to da demonstrante ne bi trebalo hapsiti niti ih držati u skučenim prostorima poput zatvorskih ćelija ili policijskih vozila gde se virus može lako proširiti.

Demonstrante su pozvali da prekriju lica i održavaju udaljenost od najmanje 1,8 metara kad god je to moguće kao i da nastoje da uvek budu blizu iste grupe, umesto da se kreću među velikim brojem različitih ljudi.

Zdravstveni stručnjaci digli su svoj glas kako bi upozorili da protesti mogu da izazovu dramatično povećanje zaraze koronavirusom.