KAKO ZATEGNUTI KOŽU OKO OČIJU? Sve što treba da znate o TRAJNIM I PRIVREMENIM REŠENJIMA

Prvi znaci starenja na licu se javljaju na tankoj koži oko očiju koja se bora i postepeno isteže. Za posledicu se javlja višak kože, kapci padaju na dole i stvaraju umoran izgled što dodaje godine vašem izgledu.

Oči
Pixabay.com

Različite metode mogu da pomognu, neke su invazivne, ali trajno rešavaju problem kao što je blefaroplastika, a neke su kozmetičke korekcije koje daju kraće rezultate i zahtevaju češće ponavljanje intervencija na kapcima.

Da bi pravilno odlučili treba da znate koje solucije imate na raspolaganju. U ovom tekstu vam predstavljamo neke od najpoznatijih metoda za zatezanje kapaka koje daju dosta dobre rezultate.

Zatezanje kapaka hlađenjem

Metoda koja hladi kožu kapaka daje momentalni efekat zatezanja , ali on traje kratko tako da je dobar za jutarnju otečenost gornjih i donjih kapaka ili kao pomoć za zatezanje kapaka koji su u početnoj fazi starenja.

Hladne obloge od čajeva ili kriške krastavca imaju slično dejstvo na umornu kožu oko očiju tako što deluju na povlačenje otoka i blago zatezanje čime su bore manje vidljive..

Kreme za bore oko očiju imaju isti cilj – svojim aktivnim sastojcima hlade kožu, stvaraju efekat zatezanja, a neke i hrane kožu hijaluronom. Dobre su kod usporavanja znakova starosti, ali ne mogu zategnuti višak kože koja je usled gravitacije počela da se povlači na dole.

Neinvazivne metode zatezanja

Jedan od najpoznatijih načina za ne-invazivno zatezanje je zatezanje kože nitima. Na ovaj način se koža i fizički podiže ali i stimuliše na proizvodnju kolagena.

Dobri efekti traju i do 3 godine, ali ne znači da će uvek rezultat biti dobar ili primetan. Opet, u slučaju da je višak kože veliki, sasvim sigurno je da je zatezanje nitima mnogo neizvesnije.

Blefaroplastika – najbolje rešenje za trajno zatezanje kapaka

Blefaroplastika je operativni postupak kojim se uklanja višak kože i masnoće sa kapka tako da se on momentalno zateže, a pogled otvara. Rezultati su trajni, a efekti odlični što se jedino sa blefaroplastikom postiže.

Važno je da izaberete dobrog hirurga, stručnog i sa praktičnim znanjem pa da operacija prođe bez problema. Na prvom mestu se misli na izbegavanje komplikacija koje nastaju kada hirurg ne proceni koliko kože treba odstraniti, jer ako se odstrani previše ugrožava se normalna funkcija treptanja, a premalo uklonjene kože ne rešava problem palih kapaka.

Blefaroplastici se pribegava i kod problema sa nervom – levatorom koji je zadužen za podizanje kapka, ali i kada je višak kože toliki da ugrožava normalno funkcionisanje oka.

Treba napomenuti i da je oporavak lak, odmah se ide kući, konci se skidaju sedam ili petnaest dana nakon intervencije, a rez je neprimetan. Ovo je razlog zašto je blefaroplastika jedna od najpopularnijih intervencija među poznatim ličnostima u svetu, ali i kod nas.

Dobro je da u svom neseseru imate i kozmetiku za negu kože oko očiju. Redovna nega će usporiti starenje, ali će ono neminovno nastaviti da ostavlja sve veće tragove. Onda kada kreme ili make up ne pomažu, kada je opuštena koža kapaka uočljiva, a kesice ispod očiju tamne i velike – odaberite blefaroplastiku kao način za korekciju i zatezanje gornjih i donjih kapaka na najefikasniji način.