Kandida, neumorni neprijatelj žena – Evo kako da je izlečite

Ukoliko osetite svrab ili peckanje intimnog dela tela, vreme je da izbacite agresivna sredstva za higijenu, smanjite unos ugljenih hidrata i da pređete na jogurt i beli luk.

Vaginalna gljivična infekcija pogađa veliki broj žena i veoma se teško leči. Javlja se kao posledica korišćenja antibiotika, mokrih kupaćih kostima i korišćenja agresivnih sredstava za intimnu negu, piše Vumens lajf.

Do infekcije dolazi najčešće zbog kandide, gljivice koja uzrokuje infekcije kože, noktiju i vagine, upalu u urinarnom traktu ali i umor.

Simptomi kandide su svrab, neprijatan osećaj, crvena koža sluznice i oticanje.

Šta uzrokuje pojavu gljivica?

Uzimanje antibiotika – narušava se ravnoteža između dobrih i loših bakterija i pH sluznice

Hrana bogata ugljenim hidratima – njom se hrane gljivice

Konzumiranje alkohola u većim količinama

Stres i nedostatak sna

Mokri kupaći kostim – u vlažnom okruženju gljivice se brže razmnožavaju

Neuredna ishrana

Nošenje preuske odeće

Dnevni ulošci i tamponi

Dijabetes

Pranje veša na nižoj temperaturi od 60 stepeni

Prirodni lekovi

Beli luk – deluje kao prirodan lek protiv gljivica i bakterija. Može se direktno staviti u vaginu, tako što ćete čen belog luka oguliti i umotati u čistu gazu. Vodite računa da deo gaze viri napolje kako biste lakše izvukli. Ako vas previše pecka, izvadite luk, a terapiju možete ponoviti sve do prestanka simptoma.

Jogurt i drugi probiotici saveznici su dobrih bakterija i samim tim neprijatelji gljivica. Ako imate problem sa gljivicama, popijte oko pola litre jogurta na dan. Ukoliko ga nanesete direktno na sluznicu, može smanjiti svrab i crvenilo. Ostavite da deluje desetak minuta pa onda isperite vodom.

Čisto prirodno kantarionovo ulje – Stavite malu količinu ulja na tanjir i umočite tanki tampon, pritom vodeći računa da sam tampon ne bude natopljen. Menjajte tampone dok simptomi ne nestanu.