Darek Fiduk (40), vatrogasac koji je ostao paralizovan od struka nadole, prohodao je zahvaljujući britanskim naučnicima.

Fiduk je paralizovan od grudi na niže posle napada nožem u leđa 2010. godine. Naučnici veruju da je on prva osoba na svetu koja se oporavila od takvih hroničnih povreda i da je to što je on postigao ”impresivnije nego slanje čoveka na Mesec”, piše Dejli mejl.

Sada može da hoda uz pomoć specijalizovanih pomagala zahvaljujući tretmanu, prvom takvom u svetu, a koji su izveli hirurzi u Poljskoj uz saradnju sa naučnicima u Londonu.

– Kada ne možete da osećate skoro polovinu tela, bespomoćni ste, ali kada počne to da se vraća, izgleda kao da ste se ponovo rodili – rekao je Fiduka.

U tretmanu su korišćene specijalne (OECs) ćelije koje formiraju čulo mirisa. Ove ćelije omogućavaju nervnim vlaknima da se konstantno obnavljaju.

U prve dve operacije, hirurzi su odstranili takozvane “mirisne sijalice” i posebno uzgajali ćelije da bi ih dve nedelje kasnije transplantirali u kičmenu moždinu, koja je oštećena prilikom napada nožem.

Pre lečenja, Fiduka je bio paralizovan skoro dve godine i nije pokazivao znakove oporavka uprkos intenzivnoj fizioterapiji. Sa ovim programom, koji podrazumeva vežbanje pet sati dnevno i tako pet dana u nedelji, je nastavljeno u rehabilitacionom centru u Vroclavu.

Dve godine posle lečenje, on može da hoda uz pomoć šetalice. Vratio mu se osećaj u bešici, crevima i deo seksualne funkcije.

Fiduka kaže da se još uvek brzo zamara kada hoda, ali misli da je realno da jednog dana hoda sasvim sam.

– Važna stvar koju sam naučio iz svog iskustva je da nikada ne smeš da prestaneš da se boriš, jer će se neka vrata otvoriti u životu – zaključio je Darek Fiduka.