Kao da se ponovo rodio: Paralizovanom čoveku otvorila se ‘vrata života’

Darek Fiduk (40), vatrogasac koji je ostao paralizovan od struka nadole, prohodao je zahvaljujući britanskim naučnicima.

Fiduk je paralizovan od grudi na niže posle napada nožem u leđa 2010. godine. Naučnici veruju da je on prva osoba na svetu koja se oporavila od takvih hroničnih povreda i da je to što je on postigao ”impresivnije nego slanje čoveka na Mesec”, piše Dejli mejl.

Sada može da hoda uz pomoć specijalizovanih pomagala zahvaljujući tretmanu, prvom takvom u svetu, a koji su izveli hirurzi u Poljskoj uz saradnju sa naučnicima u Londonu.

– Kada ne možete da osećate skoro polovinu tela, bespomoćni ste, ali kada počne to da se vraća, izgleda kao da ste se ponovo rodili – rekao je Fiduka.

U tretmanu su korišćene specijalne (OECs) ćelije koje formiraju čulo mirisa. Ove ćelije omogućavaju nervnim vlaknima da se konstantno obnavljaju.

U prve dve operacije, hirurzi su odstranili takozvane “mirisne sijalice” i posebno uzgajali ćelije da bi ih dve nedelje kasnije transplantirali u kičmenu moždinu, koja je oštećena prilikom napada nožem.

Pre lečenja, Fiduka je bio paralizovan skoro dve godine i nije pokazivao znakove oporavka uprkos intenzivnoj fizioterapiji. Sa ovim programom, koji podrazumeva vežbanje pet sati dnevno i tako pet dana u nedelji, je nastavljeno u rehabilitacionom centru u Vroclavu.

Dve godine posle lečenje, on može da hoda uz pomoć šetalice. Vratio mu se osećaj u bešici, crevima i deo seksualne funkcije.

Fiduka kaže da se još uvek brzo zamara kada hoda, ali misli da je realno da jednog dana hoda sasvim sam.

– Važna stvar koju sam naučio iz svog iskustva je da nikada ne smeš da prestaneš da se boriš, jer će se neka vrata otvoriti u životu – zaključio je Darek Fiduka.

 loading...