Kao ‘na drogama’: Ove namirnice mogu da izazovu HALUCINACIJE!

Ako ne pratite preporuke nutricionista i lekara, neke bezopasne vrste hrane i pića mogu se pretvoriti u jaka halucinogena sredstva zbog kojih ćete videti i čuti stvari kojih zapravo nema!

Zbog narkotičkih karakteristika ovih namirnica najbolje bi bilo suzdržati se od preterivanja…

1. Jedna američka studija pokazala je da ispijanje 7 šoljica crne kafe dnevno može izazvati halucinacije. Nakon ove količine, ispitanicima su se pričinjavali zvukovi, a neki su osetili i prisustvo duhova.

2. Čokolada sadrži anandamide, što je jedinjenje koje u velikim količinama u telu proizvodi efekat vrlo sličan pušenju marihuane. Osoba od otprilike 60 kilograma težine trebalo bi da odjednom pojede oko 11 kilograma čokolade da oseti efekte ovog jedinjenja.

3. Konzumacija nezrelog duda takođe može izazvati halucinacije, ali i probavne smetnje.

4. Sir Stilton s plemenitim plesnima može poremetiti noćni odmor. Jedna britanska studija otkrila je da konzumacija 20 grama ovog sira pre spavanja izaziva bizarne snove.

5. Feferon izaziva žarenje u ustima i grlu, a jedinjenje kapsaicin iz ove biljke podstiče telo na pojačanu proizvodnju endorfina, zbog kojih se možete osetiti izuzetno raspoloženo i pomalo ‘drogirano’.

6. Neke vrste pečuraka sadrže halucinogena sredstva poput psilocina i psilocibina koja pojačavaju emocije i percepciju stvari u prostoru.

7. Mak je namirnica s jakim narkotičkim svojstvima jer sadrži visoki procenat alkaloida morfija. Prisetite se ovoga kada poželite da posegnete za drugom kriškom makovnjače.

8. Glava ribe salpe iz porodice ljuskavki može da izazove višednevne halucinacije. Štaviše, u starom Rimu ova se riba jela upravo zbog svojih narkotičkih svojstava.

9. Ergotizam je trovanje brašnom od raži koje je zaraženo ergotaminom. Trovanje se manifestira halucinacijama, grčevima, ali i odumiranjem osećaja u prstima.

10. Muškatni oraščić sadrži jedinjenje miristicin s jakim narkotičkim delovanjem, zbog čega bi konzumacija većih količina ovoga začina mogla dovesti do mučnine, glavobolje i jakih halucinacija.