KARANTIN UGROŽAVA MENTALNO ZDRAVLJE: Pet jednostavnih trikova za ublažavanje stresa

Lagana akupresura, kućni spa, biljni eliksiri i kontrolisani udisaji i izdisaji opuštaju nerve, donose dobar san i okrepljuju.

Pixabay

Pandemija virusa korona je u punom jeku, a mnogi, iako su prošli uobičajene procedure i mere zaštite, i dalje osećaju nemir. Da biste u ovakvim situacijama očuvali psihofizičko zdravlje, opustili se i vratili energiju, isprobajte nekoliko jednostavnih rešenja. Ove male antistres “trikove” objavio je nedavno francuski akupunkturolog Denis Rio iz Nacionalne federacije za tradicionalnu kinesku medicinu u Šabliju.

Masaža dlanova i stopala

Stres se najbolje i najefikasnije može ublažiti blagom masažom šaka i stopala. U tradicionalnoj kineskoj medicini svaka akupresurna tačka povezana je sa nekim organom, pa ćete na ovaj način opustiti celo telo. Svako područje se masira dva-tri puta u oba smera, a ako je neki deo naročito osetljiv, ponovo uradite masažu u toj regiji. Šake je bolje masirati ujutro, a stopala pred spavanje.

a) Levim palcem masirajte koren desnog palca.

b) Levim palcem masirajte desni dlan od dela ispod malog prsta prema palcu i uz spoljašnju ivicu palca.

c) Levim palcem masirajte celu oblast uz ispupčenje na dnu desnog palca, sve do spoja palca i kažiprsta.

d) Levim srednjim prstom masirajte spoljašnju ivicu desne šake, ispred koštanog ispupčenja doručja.

e) Levim palcem masirajte vrh desnog palca.

f) Desnim palcem masirajte levi dlan u vodoravnim linijama, počev od strane gde je mali prst.

I masaža stopala je jednostavna: uzmite levo stopalo obema rukama, pa ga pomerajte u svim pravcima, masirajte ga palčevima i dlanovima da biste ga zagrejali. Masirajte zatim uz blagi pritisak (tri minuta) vrhovima prstiju tačku u sredini gornje polovine stopala, malo iznad centra (tačka “sunčani splet”) i tačku iznad ove, levo od vrha (tačka “žučna kesa”). Sve vreme duboko dišite. Ponovite i sa drugim stopalom.

Lekovita kupka

Topla kupka od bilja i morske soli pomaže u ublažavanju stresa, a ujedno čisti kožu i donosi okrepljujući san. Praktikujte je uveče, ali ne posle 21 čas. Pomešajte po dve kašike cvetova lipe, kamilice i majorana, sve stavite u platnenu kesicu, zatvorite je i potopite u posudu sa tri litra vode. Prokuvajte kesicu sa biljem u vodi 15 minuta, sipajte u kadu s toplom vodom i dodajte 100 grama morske soli. Kupka je spremna – ostanite u njoj 20 minuta, dok voda ne postane hladna. Kada izađete iz kade, pokrijte se. Ako se odmah preznojite to znači da ste “delovali” na stres.

Koktel jaje-limun

Protiv stresa i za opšte osveženje tela ujutro treba uzimati koktel “jaje- limun”, koji na istoku nazivaju eliksirom mladosti. Dobro operite jaje i stavite ga u čašu, pa preko njega sve do vrha nacedite limun. Jaje treba da stoji u limunovom soku ceo dan, tek sledećeg jutra ga izvadite i popijte napitak 15 minuta pre doručka. Cela kura traje tri nedelje, pravi se pauza od 10 dana, pa se ponavlja. Kalcijum koji ljuska otpusti i vitamini iz limuna savršeni su za oporavak nerava, mišića i kostiju.

Vežbe disanja

Kontrolisano disanje, uz duboki udisaj i izdisaj, veoma je važno u kontroli i anuliranju stresa. Možete da sednete u pozu lotosov cvet ili da stojite u blago raskoračnom stavu. Brojeći u sebi do sedam duboko udahnite, podižući ruke nagore, zatim zadržite dah opet brojeći u sebi do sedam, pa izdahnite istim ritmom (brojanje do sedam), spuštajući lagano ruke. Nekoliko puta ponovite vežbu koja bi trebalo da traje bar pet minuta.

Relaks čaj

Biljni čaj od kamilice, matičnjaka i lipe opušta nerve i daje energiju, pa je u ovim danima dragocen saveznik mentalnog zdravlja. Pomešajte po dve kašike cveta kamilice i lipe i lista matičnjaka, ili ako nemate suve biljke, uzmite kesice čaja od ovog bilja. Tri kašike mešavine stavite u tri šolje vode (ili po kesicu čaja od svake biljke), kuvajte dok ne provri, pa ostavite pola sata da odstoji. Pijte tri šolje dnevno, dve između obroka i jednu pre spavanja. “Terapija” traje tri sedmice, pauzira se 10 dana, pa se kura ponavlja ako je stres još prisutan.