KAŠIČICA MEDA UJUTRU: Doktor objašnjava da li je ova navika ZAPRAVO zdrava

Med je od davnina poznat po svojim brojnim blagotvornim efektima na naš organizam, između ostalog, kao odličan čuvar imuniteta, ali i sjajna pomoć iz prirode kada su u pitanju problemi sa plućima. Da li je zaista tako, za portal Nova.rs govori dr Nikola Stojković, lekar opšte medicine.

Med
Sxc.hu/mamat123

Kašičica meda ujutru uz čašu tople vode i imunitet će biti znatno jaći, pa će nas bolesti zaobići. Tako otprilike izgledaju saveti koje često čujemo, a odnose se i na kašalj i druge probleme sa plućima.

Ipak, pitanje je da li je med zaista toliko moćan?

Tu dilemu rešava dr Nikola Stojković.

Med ima imunostilumativno dejstvo što je jako važno kod oboljenja pluća, kako ne bi dolazilo do akutnih pogoršanja bolesti. Pored toga, med olakšava iskašljavanje sluzi, a sam propolis ima ekspektorantno dejstvo.“

Dakle, jasno je da med može da pomogne, s tim što naš sagovornik napominje da se kod respiratornih tegoba nikako ne treba oslanjati samo na prirodne lekove već prva adresa treba da bude lekar.

Pritom, i brojne studije su pokazale da med ima antioksidativna, antimikrobna i antiupalna svojstva, što pomaže da se pluća očiste. Ovaj dar iz prirode se koristi od davnina za ublažavanje iritacije pluća i lečenje različitih respiratornih stanja, uključujući astmu, tuberkulozu i infekcije grla, ali podaci kažu i da pomaže kod zagađenja vazduha.

Dakle, ako svakog dana budete uzimali po kašiku meda, to će svakako pomoći vašim plućima.