KLEMPAVOST KOD DECE: Pitali smo stručnjaka – kada je PRAVO VREME ZA OPERACIJU?

Deca
Pixabay.com

"Deca sa klempavim ušima su često predmet zadirkivanja i ruganja. Nekad i roditelji prave problem plašeči se da će dete biti predmet zadirkivanja i insistiraju na operaciji vrlo rano što nije dobro. Svakako da ovaj problem ne treba zanemarivati posebno ako ga dete naglašava."

 

Klempavost je jedan od najčešćih estetskih problema kod dece i može stvarati veliko psihičko opterećenje i komplekse, uticati na samopouzdanje i pravilno formiranje ličnosti.

Razgovarali smo sa dr Aleksandrom Uroševićem iz Specijalne bolnice “Diona” o ovoj problematici.

Deca sa klempavim ušima su često predmet zadirkivanja i ruganja. Nekad i roditelji

prave problem plašeči se da će dete biti predmet zadirkivanja i insistiraju na operaciji vrlo rano što nije dobro. Svakako da ovaj problem ne treba zanemarivati posebno ako ga dete naglašava. Devojčice su posebno osetljive i opterećene. Ipak, rskavica ušne školjke završava svoje formiranje u 6. i 7. godini života i pre tog perioda ne treba planirati operaciju.

  • Da li je ovaj problem nasledan?

Klempavost jeste nasledna, ali može biti i posledica štetnih uticaja u toku trudnoće.

  • Kako se manifestuje klempavost?

Kod klempavih ušiju je povećan ugao između ušne školjke i glave zbog dubokog i velikog anatomskog dela koji se zove školjka i ili zbog nerazvijenog “antehelixa” i njegovog gornjeg kraka. Zbog toga je u hiruškoj proceduri bitno na samo “priljubiti” ušnu školjku već i naglasiti i preoblikovati sve potrebne anatomske detalje. Danas se najčešće to postiže takozvanim šavnim tehnikama.

 

  • Kako izgleda operacija ušiju, da li se izvodi striktno u opštoj anesteziji?

Operacije se izvode u lokalnoj ili opštoj anesteziji ali su deca često toliko motivisana da se češće izvodi operacija u lokalnoj anesteziji. Nakon toga se nosi imobilizacioni zavoj nekoliko dana, a potom traka noću  i tokom dana kada su deca kod kuće naredne dve nedelje.

  • Da li postoje komplikacije?

Komplikacije su vrlo retke ali su moguće. Najvažnije je da hirurg bude oprezan prilikom modifikovanja rskavice. Pažljivo izabrati iskusnog i veštog hirurga.