Ključ zdravlja leži u povremenom izgladjivanju – pogledajte kakvom

Uprkos tome šti su neretko nutricionisti oštri kritičari preterano strogih dijeta, dolaze nam nove informacije s njihove strane koji upravo restriktivne dijete u pojedinim slučajevima karakterišu kao veoma zdrave!

Naime, stručnjaci tvrde da će trodnevni post regenerisati imunološki sastav, a ovo pravilo važi čak i za starije osobe. Naučnici su ovu tezu utvrdili u otkriću koje su nazvali “čudesnim”.
Istraživanje sugeriše kako izgladnjivanje organizma podstiče matične ćelije da proizvode nova bela krvna zrnca (leukocite), koja su inače zadužena da se u telu inače bore s infekcijama, prenosi “Večernji list”
Studija je sprovedena na Univerzitetu Južna Kalifornija, a stručnjaci post savetuju pre svega osobama kojima je imunitet oštećen, recimo pacijentima s karcinomom i na hemoterapiji. Njima post od 72 sata, zabeleženo je, neutrališe toksine i negativne učinke hemoterapije.
Takođe, pomaže i starijim osobama kod kojih je imunitet oslabio.
– Izgladnjivanje, odnosno post, jeste kao da ste pritisli dugme za regeneraciju – kažu autori studije, dodajući:
– Kada se izgladnjujete, telo nastoji da sačuva energiju, a jedan od načina jeste recikliranjem imunoloških stanica koje mu nisu potrebne, posebno ako su već oštećene!
Uskoro slede dalja istraživanja, a bilo kakve promene u ishrani, posebno kod teško obolelih pacijenata, najbolje je sprovoditi u dogovoru sa doktorom.