KO BI REKAO? Jedna pljeskavica može da vam PROMENI metabolizam

Meso
Pixabay.com

Samo jedan masan obrok poput pljeskavice s pomfritom dovoljan je da promeni metabolizam vašeg tela i pokrene promene koje se povezuju sa bolešću jetre i dijabetesom, tvrde istraživači.

 

Naime, svi oni koji uživaju u povremenim masnim đakonijama smanjuju osetljivost svog tela na insulin, što dovodi do trenutnog rasta nivoa masnoća koje se povezuju sa srčanim bolestima.

Iako tela zdravih osoba mogu da se oporave od pohovanih šnicli ili džinovskih pica, redovno uživanje u takvom prejedanju moglo bi da ima trajne posledice.

Istraživači nemačkog Centra za dijabetes u Dizeldorfu podelili su ispitanike, zdrave i vitke muškarce starosti između 20 i 40 godina, u dve grupe i jednoj dali palmino ulje s ukusom vanile, a drugoj čistu vodu.

Piće od palminog ulja sadržalo je sličnu količinu zasićenih masti kao osam parčića pice s kulenom ili jednog čizburgera sa pomfritom.

Testovi su pokazali da konzumiranje palminog ulja dovodi do trenutnog rasta nivoa masnoća i smanjene osetljivosti organizma na insulin, hormon koji je ključan za regulisanje nivoa šećera u krvi.

Takvi obroci takođe uvećavaju nivo triglicerida u krvi, menjaju funkcije jetre i dovode do promena u aktivnosti gena, koje se povezuju sa bolešću masne jetre.

Samo jedan masan obrok verovatno je dovoljan da dovede do prolazne insulinske rezistencije i slabog metabolizma masnoća u jetri, napisali su istraživači u svom radu koji je objavljen u “Journal of Clinical Investigation”.

“Pretpostavljamo da mršavi, zdravi pojedinci mogu da kompenzuju takvo preterano unošenje zasićenih masnih kiselina. Međutim, česta izloženost takvim nutrijentima vodi hroničnoj otpornosti na insulin i bolesti masne jetre”.