Ko se sunca krije ima probleme sa kostima i imunitetom

Koliko god da su sunčevi zraci loši za našu kožu, toliko su i pogodni za imunitet i zdravlje naših kostiju. Zato namažite zaštitini faktor i prošetajte po sunčanom danu.

UVB zraci omogućavaju proizvodnju vitamina D3, koji je neophodan za izgradnju i ojačanje kostiju. Poznato je da UV zraci mogu da dovedu do oštećenja kože i stvaranja mladeža, koji mogu prerasti u karcinom, ali umereno izlaganje na suncu uz zaštitni faktor će izbeći ovo neugodno oboljenje.

Vitamin D3 koji se proizvodi sunčanjem smanjuje rizik od bolesti srca i bubrega. Takođe, umereno izlaganje na suncu poboljšava povišeni prvni pritisak, smanjuje rizik od dijabetesa. Međutim, UV zračenja koja potiču od sunca uzrokuju starenje, supresiju imunološkog sastava i bolesti oka.

Konsenzus o optimalnoj dužini izlaganju sunca kako bi se napravila ravnoteža između rizika i benefita koje sunčanje donosi, još uvek nije postignut. Smatra se da se odgovarajuća količina vitamina D stvara ukoliko se sunčamo dva puta nedeljno između pet i 30 minuta. Tada ni ne moramo da stavimo kremu za zaštitu od sunca ukoliko jačuna sunčevih zraka nije velika.