Koje su ribe zagađene za jelo, a koje su njihove alternative

Sa nutricionističke tačke gledišta je puna zdravih proteina, ima i zdrave masti koje su odlične za kosu, nokte i kožu. Ali, velika mana je u tome što morska hrana, a posebno riba, može da sadrži puno žive. Zato pogledajte koje to vrste riba treba izbegavati, i koju ribu da jedete umesto toga.

1) NEMOJTE DA JEDETE: AJKULU

Zato što se akula nalazi na vrhu lanca ishrane, i hrani se drugim ribama. Dakle, hrana koju jede ajkula je često već zagađena živom, pa tako i sama ajkula i njeno meso često sadrži dosta žive.

JEDITE UMESTO TOGA: DIVLJEG LOSOSA

Divlji losos sadrži puno vitamina D, vitamina B12, selena, omega-3 masnih kiselina i ukusa.
Uzgajani lososo je takođe dobar, ali je divlji mnogo zdraviji. Međutim, ni sa lososom ne treba preterivati, posebno ako ste u drugom stanju, zato što svaka riba može da ima žive bar u tragovima.

2) NE JEDITE: SABLJARKU

Ova riba se, baš kao i ajkula, hrani drugim ribama i nalazi se pri samom vrhu lanca ishrane.

Zato je izbegavajte, ili je jedite što ređe.

JEDITE UMESTO TOGA: SARDINU

Znatno jeftinija i pristupačnija opcija je sardina, koja je ujedno i nutricionistička superzvezda! Najbolje bi bilo da je jedete svežu, ali stručnjaci se slažu da je i ona iz konzerve odličan izvor omega-3 masnih kiselina i izuzetno zdravog vitamina D.

3) NE JEDITE: SKUŠU

Iako se ova riba vodi kao jedna od zdravijih, ona je zbog svoje proždrljivosti zaslužila mesto na “NE” listi.

Skuša je takođe predator, i ne bira šta jede, pa postoji odlična šansa da je puna žive.

JEDITE UMESTO TOGA: INĆUNE

Ova sićušna riba, koja je prepuna ukusa savršeno se slaže uz salate i paste, a sadrži znatno manje žive. Ne samo da su inćuni puni masnih kiselina, već imaju puno i gvožđa.

4) NE JEDITE: SVEŽU ALBAKOR TUNU

Pravila vezana za tunu su malo zamršena. Naime, albakor tuna sadrži srednji nivo žive, i zato je treba ili izbegavati ili jesti jednu manju porciju nedeljno. Za šnicle od tune važi isto pravilo.

JEDITE UMESTO TOGA: TUNJEVINU U KONZERVI

Dobra vest je da su sendviči i salate sa tunjevinom i dalje jako dobrodošle. Tuna iz konzerve nema mnogo žive, i zato možete da je jedete znatno češće.