Ako ste ljubitelj malog zrna, onda ove stvari o njemu morate znati:
– Beli pirinač nije celo zrno i sadrži uglavnom skrob. Skidanjem spoljnih slojeva, proizvođači menjaju ukus, omekšavaju teksturu i produžuju pirinču rok trajanja. On sadrži puno manje vlakana i ključnih nutrijenata, što je razlog zašto se na tržištu može naći obogaćen beli pirinač s vitaminima B koji se dodaju nakon obrade.
Integralni pirinač je bogatiji vlaknima nego beli- pomaže da duže osećate sitost. Takođe ima niži glikemijski indeks, što znači da sporo podiže nivo šećera u krvi, za razliku od belog pirinča koji će povisiti nivo šećera u krvi brže.
Beli pirinač s visokim glikemijskim indeksom može biti ukusniji jer je vrlo sličan šećeru, ali prečesto konzumiranje može dovesti do debljanja, dijabetesa i srčanih problema.
– Integralni pirinač je nerafinisan tj. neoljušten što znači da zadržava deo ovojnice i klicu koji su industrijskim procesima otklonjeni belom pirinču. U tom procesu mlevenja i poliranja pirinač gubi čak 70-90 posto svojih B vitamina kao i velike količine fosfora, mangana i gvožđa.
Blagodeti integralnog pirinča na zdravlje su:
Pomaže održavanju optimalne telesne mase (duži osećaj sitosti radi vlakana)
Poboljšava probavu (velike količine prehrambenih vlakana)
Antioksidativni efekat-zaštita ćelija (fitonutrijenti, mangan, selen…)
Poboljšava rad srca (magnezijum-opušta živce i mišiće i štiti od oksidativnog stresa)