KOKICE I DIJETA? Moguće je, ali morate ispoštovati ovo PRAVILO

Večno pitanje, da li su kokice kalorične ili se mogu jesti i ako smo na restriktivnom režimu ishrane?

kokice
Pixabay.com

Kokice su jedna od onih namirnica oko čije štetnosti i koristi nutricionisti nikako da se slože. Neki smatraju da ih nikako ne treba uzimati jer sadrže masti i utiču na gojenje, drugi pak veruju da je šteta minimalna, ali da je njihova vrednost u tome što zasite.

A da li se kokice mogu jesti kada ste na dijeti i da li to važi za sve vrste, za ruske medije je odgonetnula endokrinolog Elena Gubkina.

– Najzdravije kokice su one koje sami pripremate kod kuče, bez soli i šećera. Takav proizvod je zapravo i koristan. Glavna prednost kokica su vlakna koja utiču na sitost i poboljšavaju metabolizam. Kokice, poput čokolade i maslinovog ulja, sadrže antioksidante, uključujući polifenole, koji održavaju ćelije u telu zdravim. Vitamin B je neophodan za uklanjanje lošeg holesterola iz tela – objašnjava Elena Gubkina.

A koje kokice nikako ne treba uzimati?

– Nešto sasvim drugo si “moderne kokice”, koje se prodaju u tržnim centrima i bioskopima. One više potpadaju pod brzu hranu. Ulje u aparatima se koristi mnogo puta, dodaju se pojačivači okusa, boje i arome. Kukuruz koji se koristi u masovnoj proizvodnji često se uzgaja hemijskim đubrivima. Ovakav proizvod svakako nije koristan – kaže Gubkina.

Zaključak je da se kokice mogu jesti i ako ste na dijeti, ali neophodna je umerenost, porcije treba da budu male, i naravno, ne treba ih jesti svakodnevno.

Umesto toga, uzimajte ih za užinu ili kada sebi date oduška i častite se takozvanim “grešnim zalogajima”.

Ako ste primetili da vas nadimaju, stvaraju gasove, onda ih izbacite iz upotrebe.