Ako se, poput većine ljudi, tuširate jednom dnevno, znajte da stručnjaci kažu da je to previše i da više štetite telu nego što mu pomažete.

 

Dnevna doza tuširanja postala je društvena norma koja prosto mora da se ispuni. Međutim, kako tvrde stručnjaci, u zdravstvenom pogledu dovoljno je tuširanje dva to tri puta nedeljno, u zavisnosti od vašeg stila života.

Koja je idealna doza? Što se tiče striktno zdravlja, ne bavimo se mirisima, verovatno jednom do dva puta nedeljno. Vaše telo je mašina dobro podmazana svojim uljem kojoj ne treba toliko vode i sapunice -tvrdi Brendon Mičel, asistent profesora dermatologije na Univerzitetu Džordž Vašington.

Naravno, ovo se ne odnosi na ljude koji imaju “prljave” poslove, recimo automehaničare ili građevince. Podrazumeva se da bi oni morali da se tuširaju svakog dana.

 

A ako ipak morate da se tuširate svakodnevno (u šta ne sumnjamo, jer ko bi zaista mogao da izdrži tri dana netuširanja), dr Mičel savetuje da to bude kratko tuširanje sa što manje sapunice, piše time.com

Obično pacijentima koji se svakodnevno tuširaju napominjem da ne peru celo telo – samo pazuhe i intimnu regiju. Ostatak tela bolje pređite samo vodom. U suprotnom isušujete kožu koja dobija mikro pukotine i time oslobađate ulaz bakterijama. Pored toga, lišavate kožu prirodnih ulja koja su joj neophodna – zaključuje na kraju Mičel.loading...