Koliko god da vas je sramota, ove stvari morate da kažete ginekologu!

Postoje neke stvari koje biste jedva poverili najboljoj prijateljici, a kamoli ginekologu. Činjenica je da su oni čuli i videli gotovo sve. Osim toga, postoje neke stvari koje, iako su neugodne, mogu biti jako važne kada je u pitanju briga o vašem seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Broj seksualnih partnera

– Recite to svom ginekologu čak i ako vas ne pita. On vam neće vam suditi, a to je korisna informacija s medicinskog stajališta – kaže ginekološkinja Alisa Dek.

– Što više informacija otkrijete, to ćete dobiti više adekvatne medicinske zaštite – rekla je ginekološkinja, piše „Magazin.hr”.

Seks bez zaštite

O tome morate obavestiti ginekologa, pa čak i ako se dogodilo ‘samo’ jednom. Mislite kako je sve u redu jer nakon toga imate uredan ciklua i niste primietili znakove polno prenosivih bolesti. Međutim, niste u pravu.

– Neke polno prenosive bolesti, kao što su hlamidija, često ne pokazuju vidljive simptome, dok npr. HPV može mirovati godinama – kaže Dvek. Vaša je odgovornost da obavestite svog lekara ukoliko postoji rizik od ovih bolesti jer niste koristili kondom.

Ne možete da doživite orgazam

– Vaš ginekolog zna da je reč o problemu i želi da vam pomogne. Najčešće nije reč o problemu koji se ne može rešiti. Ukoliko nije ginekološke prirode, možda je reč o psihološkom problemu, pa će vas ginekolog uputiti – pojašnjava Alisa.

Krvarite nakon seksa

Ako se to dogodilo jednom i to nakon grubljeg seksa, ne morate do lekara. Ali, ako se dogodilo više puta, to vaš ginekolog svakako treba da zna. Krvarenje nakon seksa može ukazivati na infekciju, problem suvoće, pa čak i na rak grlića maternice.

Promjene vezane za ciklus

Čak i ako ste sigurni da niste trudni, o bilo kakvim promenama vezanim za ciklus morate obavestiti lekara. Razlozi zbog kojih je došlo do promena mogu biti infekcije, cista ili hormonski poremećaj.

Bolan seks

– Velike su šanse da vam ginekolog može pomoći s ovim problemom. Bol možete osećati zbog blagog nagiba u maternici ili možda da patite od vaginalne suvoće – pojašnjava ginekološkinja Mari Minkin.

Lekovi i vitamini koje uzimate

To je važno ako započinjete novi kontracepcijski režim, pokušavate da zatrudnite ili morate na operaciju. Čak i biljni dodaci mogu imati kontraindikacije.

Trudnoća

O trudnoći ne treba da razgovarate sa ginekologom samo u slučaju da bezuspešno pokušavate da zatrudnite. Čak i ukoliko planirate trudnoću za otprilike godinu dana, o tome možete da porazgovarate sa svojim ginekologom. On će vam dati korisne savete o zdravim navikama kojima ćete zadržati plodnost.

– Posao ginekologa je da vodi brigu o tome da žena ne zatrudni ukoliko to ne želi, te da ostane u drugom stanju kada donese takvu odluku – kaže doktorka Minkin.

Neobičan miris menstrualne krvi

To je obično znak infekcije ili ph neravnoteže, koje ginekolog može izlečiti. Manje promene u mirisu mesečnice su normalne, ali ako primetite drastične promene, posetite ginekologa.

Poremetio vam se san i menstrualni ciklus

– Ako ste u ranim četrdesetim godinama, to bi mogao da bude znak predmenopauze – kaže Minkin. Iako je retkost da se simptomi pojave tako rano, nije nemoguće – pojašnjava doktorka.loading...