Koliko je dovoljno da boravimo na suncu? – Štetni zraci podstiču nastanak raka kože

Vreli dani i sunčanje na plaži su nam sve bliže, ali da li dovoljno vodimo računa o našoj koži i mladežima. Ispitajte vaše vidljive, tačkaste promene na vreme da ne bi opaka bolest uzela maha.

Dok se sunčamo, težimo tome da budemo što više preplanuli. Slabo se pitamo kako sunčevi zraci utiču na našu kožu i koje su posledice preteranog izlaganja na suncu.

Riziku od mladeža svi smo podložni, a neki od nas su više osetljivi na sunčeve zrake:

ososbe bledijeg tena,

oni koji su skloni opekotinama od sunca,

osobe koje su zadobile opekotine od sunca u detinjstvu,

oni koji imaju više od 50 maldeža,

oni koji provode mnogo vremena na suncu,

oni koji su izloženi intezivnom sunčanju u kratkom periodu.

Osobe koje vole solarijum

Posebnu pažnju moraju obratiti tinejdžeri, jer lampe emituju samo UVA zrake, što ne dovodi do adekvatne sinteze vitamina D. Sunčanjem u solarijumu rizik od melanoma povećava se za 75 odsto.

Genetski predodređene osobe i svi stariji od 50 godina

Vremenom se akumuliraju negativni efekti zračenja i uticaja sredine, ali i korišćenje solarijuma. Ukupno oštećenje od sunca koža pamti od 50 do 80 odsto, pa se apsorbuje do 18 godine života, zato je bitno dete zaštiti od štetnog zračenja.

I dalje nije precizirano vreme izlaganja na suncu koje nije štetno. Međutim, veruje se da je za sintezu vitamina D3, dovoljno od 5 do 30 minuta i da je svako duže izlaganje povećava rizik od nastanka raka kože.

Mnogi dermatolozi preporučuju da izbegavamo direktno izlaganje na suncu kada je ono najintezivnije. Podrazumeva se adekvtana garderoba koja će sprečiti prodor sunčevih zraka, zato dugi rukavi i nogavice, šešir sa širokim obodom i tamne naočare su neophodni u šetnji po suncu.

Da biste prepoznali do kog su stadijuma opasnosti vaši mladeži, morate poznavati ABCDE pravila. Svako slovo označava nepravilnosti na koži, na koju treba obratiti posebnu pažnju, ali najbolje bi bilo da posetite dermatologa.