KOLIKO JE POUZDAN TEST ZA TRUDNOĆU? Da li se može verovatni dobijenim rezultatima?

Test za trudnoću ili popularni kućni test je najčešće prvi detektor rane trudnoće. Pre nego što zakaže posetu ginekologu, većina trudnica prvo koristi test za trudnoću. Tih nekoliko minuta iščekivanja uglavnom deluje kao večnost, bez obzira da li se nadate pozitivnom ili negativnom rezultatu.

trudnica
pixabay.com

Kada su rezultati kućnog testa vidljivi, većina žena dobijeni rezultat smatra verodostojnim pokazateljem stanja. Ipak, postavlja se pitanje koliko se zaista može verovati testu za trudnoću?

Kako funkcioniše test za trudnoću i kada bi se trebalo testirati?

Brojni savremeni testovi za rano otkrivanje trudnoće, tvrde da mogu detektovati trudnoću već prvog dana propuštenog ciklusa ili čak i ranije. Međutim, stručnjaci savetuju da sa testiranjem sačekate bar nekoliko dana. Naime, dokazano je da će rezultati odloženog testiranja biti jasniji i precizniji.

Nakon što se oplođena jajna ćelija ugradi u zid materice, placenta započinje lučenje hormona HCG (Human Chorionic Gonadotropin). Ovaj hormon zatim dospeva u krv i u urin. Većina kućnih testova zasnovana je upravo na detekciji povišenog nivoa HCG hormona u urinu. U toku rane trudnoće, koncentracija HCG hormona munjevito raste iz dana u dan, te se duplira svaka dva do tri dana.

Visok nivo hormona tokom trudnoće, ali i u periodu nakon porođaja upravo je glavni uzrok raznih promena kod žene, od umora i razdražljivosti, pa čak do postporađajne depresije. Jasno je da je veće koncentracije hromona lakše detektovati.

Zbog toga je savet da kućno testiranje obavite nekoliko dana po izostanku menstrualnog ciklusa. Ukoliko veoma rano upotrebite test i niste sigurni da li je pozitivan, predlog je da test ponovite za par dana. Pošto koncentracija hormona neprestano raste, rezultati bi već nakon dva do tri dana trebalo da budu dosta jasniji.

Obratite pažnju i na ovulaciju. Ovulacija ne mora biti svakog meseca u isto vreme, što automatski znači da ne možete sa sigurnošću znati kada se tačno oplođena jajna ćelija implementirala u zid materice, odnosno kada je došlo do začeća. Tek tada će placenta početi sa lučenjem hormona i test će moći uspešno da detektuje trudnoću.

Kada test jasno pokaže pozitivan rezultat, obratite se ginekologu. Ginekolog vas može uputiti na ultrazvučni pregled, a verovatno će zatražiti i laboratorijske nalaze, kako bi povišeni nivoi HCG hormona u krvi, nedvosmisleno potvrdili trudnoću. Tek nakon ultrazvučnog pregleda koji otkriva zadebljanje materice, trudnoća je “zvanična”.

Koje vrste testova za trudnoću postoje

Većina kućnih testova je u obliku “štapa”, pri čemu se jedan kraj potapa u urin, dok se na drugoj strani nalazi indikator. Nakon par minuta, indikator otkriva rezultate i to kao plus ili minus ili prikazom jedne ili dve crte. Većina testova takođe ima i tzv. kontrolni indikator, odnosno jednu liniju koja se pojavi pri upotrebi testa, bez obzira na rezultate. Ako se pojavi još jedna crta – test je pozitivan.

Ako se nakon upotrebe testa ne pojavi kontrolna crtica, test nije validan. Važno je da pažljivo pratite uputstva za upotrebu i strpljivo sačekate rezultate. Vodite računa i o roku trajanja.

Lažno pozitivan ili lažno negativan rezultat

Većina testova za trudnoću je veoma precizna – čak do 99%. Ipak, pouzdanost testa zavisi od koncentracije HCG hormona. Neki testovi su osetljiviji pa će prepoznati i blago povišen nivo. Drugi neće uspeti da detektuju veoma ranu trudnoću. Ukoliko je test pokazao negativan rezultat, a vama je izostao ciklus ili osećate druge simptome trudnoće, ponovite test za par dana. Postoji mogućnost da je test ipak bio lažno negativan.

Lažno negativan test najčešće se javlja u slučajevima kada je testiranje obavljeno u veoma ranoj trudnoći, ako ste prerano proverili rezultate ili ako je urin razblažen. Da biste izbegli ovakve situacije, predlažemo da sačekate dan-dva nakon što vam izostane ciklus i tek onda se testirate, da koristite tajmer kako biste ispoštovali vreme testiranja, kao i da upotrebite prvi jutarnji urin za testiranje.

Lažno pozitivni rezultati testa se ređe javljaju, ali su i oni mogući. Najčešće se pojavljuju u situacijama kada dođe do spontanog pobačaja ubrzo nakon začeća (biohemijska trudnoća), ako ste neposredno pre testiranja koristili lekove protiv steriliteta koji sadrže HCG hormon, u slučajevima vanmaterične trudnoće, ako prolazite kroz menopauzu ili imate problema sa jajnicima.

Šta ako je rezultat pozitivan, a šta ako je negativan?

Ako je rezultat testa za trudnoću pozitivan, zakažite pregled kod svog ginekologa. Ukoliko ste obavili više testova, a rezultat je nekad pozitivan, a nekad negativan, svakako se konsultujte sa lekarom. Lekar će verovatno zatražiti laboratorijske analize.

Ukoliko vam menstruacija izostaje, a test uporno pokazuje da niste u drugom stanju, savet je da se ipak obratite lekaru. Razlog za izostanak menstruacije, osim trudnoće, može biti i zdravstveni problem sa tiroidnom žlezdom, neuhranjenost, problemi s jajnicima, pojačana fizička aktivnost i psihički stres.

Prenatalno testiranje

Pozitivan test za trudnoću u većinu domova donosi neizmernu radost. Međutim, baš tada, u ranoj trudnoći, vreme je za još jedan test kome možete verovati. Naime, već od desete nedelje trudnoće moguće je pristupiti prenatalnom testiranju, kako biste bili sigurni da vaša beba nema hromozomske abnormalnosti.

Testovi kao što je moj prenatalni test na osnovu malog uzorka majčine krvi, otkrivaju najčešće trizomije kod čoveka (trizomije 21, 18 i 13), kao i pol bebe. Rezultati testa su dostupni već nekoliko dana po testiranju, a namenjeni su svim trudnicama koje od rane trudnoće žele da prate zdravlje svog deteta. Rezultat detektovane aneuploidije znači da su otkrivene određene abnormalnosti, pa će vas lekar i genetičar uputiti u dalje opcije. Ako aneuploidije nisu detektovane, možete uživati u nastavku trudnoće.

Možemo zaključiti da su u velikoj većini slučajeva kućni testovi za trudnoću prilično pouzdani i možete se osloniti na rezultate. Važno je napomenuti da pojedini lekovi mogu sadržati tragove HCG-a, što može uticati na rezultate testiranja. Medikamenti kao što su kontraceptivne pilule ili antibiotici neće uticati na rezultat testa. Uživajte u trudnoći!loading...