Koliko je važna dohrana za bebe?

Kada majka nema mleka i kada postoji objektivan problem sa dojenjem, dohrana za bebe je jedina alternativa koja po svom sadržaju odgovara osetljivom stomaku novorođenčeta.

Pixabay.com

Da li je upotreba uvek opravdana? Kako da se prepozna najbolja dohrana za bebe? Kada je treba uvesti i ko daje preporuku za to?

Dohrana za bebe – formula za pravilan rast i razvoj

Adaptirano mleko ima takva nutritivna svojstva da uspešno imitira majčino mleko i omogućava da beba preživi iako ne doji. Reč je o formuli koja je specijalno prilagođena da se koristi od prvog dana rođena pa sve do posle 2. godine.

Kada se bira dohrana za bebe trebalo bi porazgovarati sa pedijatrom i utvrditi da li je to dobra opcija i u vašem slučaju:

  • Postoje situacije kada mleko kod majke jednostavno ne krene. To se dešava najčešće ili zbog neke prethodne operacije na grudima, ili spontano, ako je došlo do prevremenog porođaja pa se laktacija ne uspostavi
  • Beba je slaba, sitna, prevremeno rođena i nema dovoljno snage da dojenjem podstakne lučenje mleka.
  • Novorođenče ne napreduje na redovnim kontrolama iako ima redovne obroke dojenja
  • Beba i mama su duže vremena razdvojene, mama mora da prima lekove zbog kojih ne sme da doji bebu…

Preporuka o dohrani za bebe će se dobiti po izlasku iz porodilišta jer se do tada toleriše i postepeno uspostavlja prirodno lučenje majčinog mleka.

Koja je najbolja dohrana za bebe?

Najbolja dohrana za bebe je ona koja najbolje prija bebi, a izabrana je u skladu sa pravilima proizvođača

Standardna podela adaptiranog mleka je prema uzrastu deteta, do 6 meseci, od 6m do prve godine, do druge godine i za stariju decu. Sastav je takav da pruži optimalnu hranljivost koja se menja kako dete raste.

Kada se odabere proizvođač i formula prema uzrastu, pedijatar će možda sugerisati da se koriste adaptirana mleka koja su prilagođena specifičnim situacijama koja se događaju kod dece:

  • Dohrana za bebe koja je najbolja za prevremeno rođenu decu – Prevremeno rođeno novorođenče ima drugačije zahteve u ishrani nego beba rođena u terminu. Zato postoje formule koje imaju veću energetsku vrednost i pomažu optimalan razvoj u osetljivom periodu.
  • Pojava ekcema po koži bebe sugeriše da joj je potrebna hiopalergena formula HA koja pomaže da se imunitetski odgovor dovede u normalu
  • Formula za bebe sa grčevima i zatvorom. Prvi simptom da bebi ne odgovara neka formula jeste zatvor i problemi sa napredovanjem u rastu. Pedijatar u tom slučaju može da preporuči prelazak na adaptirano mleko koje sadrži niži nivo laktoze i probiotike.
  • Adaptirano mleko kod beba koje su alergične na kravlje mleko i laktozu su dve različite formule koje takođe pedijatar uvodi po potrebi
  • AR dohrana za novorođenče je odlična za bebe koje imaju refluks i svojim sastavom olakšavaju varenje i sprečavaju vraćanje pojedenog mleka iz ž

Dohrana ze bebe je najbolja opcija u mnogim situacijama kada beba ne napreduje dovoljno ili nema mleka za dojenje. Uz konsultaciju sa pedijatrom pronaći će se idealan preparat koji će omogućiti pravilan razvoj bebe kroz odgovarajuću ishranu već od prvog dana života!