KOLIKO SATI SPAVATE? Proverite da li ste u opasnosti da zbog toga dobijete MOŽDANI UDAR

Istraživači iz Kine su sproveli jedno zanimljivo istraživanje u okviru koga su ispitivali 31,750 odraslih osoba, prosečne starosne dobi od 61 godine koji su imali zadatak da otkriju svoje navike spavanja.

spavanje
Pixabay.com

U toku šest godina, koliko je trajala zdravstvena studija, stručnjaci su otkrili 1.438 moždanih udara, a 110 slučajeva se dogodio upravo među ispitanicima ove studije.

Nakon pregleda statističkih podataka, dobijenih na osnovu ankete, odrasli koji su rekli da su spavali devet ili više časova tokom noći su imali 23 odsto veće šanse da dožive moždani udar, za razliku od onih koji su spavali manje od 8 sati.

Takođe, kod učesnika studije koji su svakog dana dremali duže od 90 minuta, ustanovljeno je da je povećan rizik za 25 odsto da kasnije dožive moždani udar, za razliku od ljudi koji su dremali manje od pola sata dnevno.

Naravno, ovo ne znači automatski da dugi periodi spavanja izazivaju možda udar. Ako neko redovno spava devet sati tokom noći i i dalje ima potrebu za snom tokom dana, to može da bude iznak da se nešto drugo dešava u organizumu. Svi mi ponekad osećamo umor, ali ako visok nivo iscpljenosti osećate svakog dana, vreme je da se obratite svom lekaru.

Autorka studije sa Univerziteta nauke i tehnologije u Kini je probala da objasni kako dugo spavanje ima uticaj na oranizam.

– Trebalo bi da sprovedemo još istraživanja kako bismo objasnili kako su povezani dugo spavanje i dremanje sa moždanim udarom, ali prethodne studije su pokazale da dugo spavanje ima uticaj na nivo holesterola i povećava obim stomaka, a poznato je da su to rizični faktori za moždani udar – kazala je naučnica Kisiomin Zang.