KOLIKO VAM JE JAKA ŽELUDAČNA KISELINA? Napravite jednostavan test, popijte OVAJ sok i budite sigurni

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

Ne valja kada je ima previše, a ne valja ni kada je ima premalo. Želudačna kiselina je neophodna vašem organizmu, ali u pravim količinama, a evo kako da odredite da li je vaša želudačna kiselina preslaba i kako da to rešite.

 

Nedostatak želudačne kiseline ili njena slabost dovode do nemogućnosti da propisno svarite proteine, pa oni odlaze u malo crevo kao fragmenti proteina umesto kao amino kiseline.

To dovodi do niza zdravstvenih problema, uključujući nadutost, gasove, osetljivost na pojedine namirnice i bolove. Pored toga, u nedostatku ove kiseline dešava se i nedovoljna apsorpcija vitamina B12 zbog čega ste konstantno umorni.

Alternativna medicina predlaže da pojedete salatu od cvekle ili popijete par kašika njenog soka. Ako vam je urin nakon toga proziran, znači da imate dovoljnu količinu kiseline i da dobro radi svoj posao. Ako menja boju ka crvenoj, znači da vam je kiselina slaba.

U slučaju da je vaš urin postao crvenkast ili roze, možete da preduzmete dve stvari.

1) Popijte dve čaše vode 15 do 30 minuta pre jela. To će vašem želucu dati dodatni omotač koji će ga zaštititi od kiseline, piše besthealthyguide.com

2) Pre obroka popijte malo organskog jabukovog sirćeta pomešanog sa vodom kako biste smanjili nivo kiselosti. Na punu čašu vode sipajte kašičiću sirćeta.