KOMBINACIJA MOŽE BITI FATALNA: Tri najčešća uzroka prerane smrti

U studiji je učestvovalo nekoliko radnika koji su praćeni skoro 18 godina.

Stres
freedigitalphotos.net/stockimages

Stres na poslu, loš san i visok krvni pritisak mogu biti recept za ranu smrt, obaveštavaju nemački istraživači.

U studiji je učestvovalo nekoliko radnika sa visokim krvnim pritiskom koji su praćeni skoro 18 godina, a oni koji su izjavili da imaju stresan posao i loš san su tri puta imali veću verovatnoću da će umreti od srčanih bolesti od onih koji su dobro spavali i koji nisu imali problema na poslu, otkrili su istraživači.

– Čak 50 posto odraslih ima visok krvni pritisak. To je glavni faktor rizika za srčani udar, moždani udar, zastoj srca, bolesti bubrega i preranu kardiovaskularnu smrt. Brojne studije su otkrile povezanost između povećanog stresa na poslu i kasnijeg rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Poremećaji sna takođe su povezani sa povećanim rizikom – kaže dr Greg Fonarou, profesor kardiologije.

U novoj studiji istraživači su došli do zaključka da su među osobama sa hipertenzijom, oni koji su imali stres na poslu imali dvostruko veći rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, kao i oni koji su izjavili da imaju samo loš san.

Prema vodećem istraživaču, dr Karlu Hajnc Ladvigu, spavanje bi trebalo biti vreme za odmor i vraćanje energije. Ukoliko imate stres na poslu, san vam pomaže da se oporavite, prenosi Health24.

– Nažalost, loš san i stres na poslu često idu ruku pod ruku, a u kombinaciji sa hipertenzijom efekti su još pogubniji – dodao je on u izjavi.