KOMPLETNA PROCEDURA: Ako sumnjate da IMATE KORONU, evo gde i kome da se obratite

Građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od kovida-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu) treba da se najpre jave u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja.

Pixabay.com

U tim ambulantama će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građani treba da se jave u trijažnu službu Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS ili KBC Bežanijska kosa, gde će lekari navedenih zdravstvenih ustanova odrediti dalji način lečenja.

“Napominjemo da nije potrebno pozivati telefonskim putem domove zdravlja, već se odmah javiti lekarima u navedenim posebnim ambulantama i obaviti pregled. Radno vreme domova zdravlja, odnosno kovid ambulanti pri domovima zdravlja je radnim danima od 7 do 20 časova, a vikendom od 8 do 18 časova”, saopštilo je Ministarstvo.

Prethodnih dana zabeležen je povećan broj građana koji su direktno dolazili u prijemnu ambulantu Klinike za infektivne i tropske bolesti, i to bez ikakvih simptoma ili sa simptomima drugih oboljenja, koja se lako i efikasno dijagnostikuju i leče u domovima zdravlja, stoga je važno da svi kovid suspektni građani, u cilju brze i efikasne trijaže, poštuju ovu proceduru i prvi pregled obave su svom domu zdravlja, u kovid ambulanti, napominje Ministarstvo.loading...