Kompozitne fasete: Prelep osmeh svakome dostupan

Kompozitna faseta (viniri) je deo savremene zubne protetike koja služi za estetsko ulepšavanje zuba. Vrlo je popularna i često se postavlja, a koristi se i pri izvođenju čuvene intervencije „holivudskog osmeha“ (hollywood smile). Na ovaj način se uspešno popravljaju svi vidljivi nedostaci na jednom ili više zuba.

Pixabay.com

Naši stomatolozi izvode intervencije koje su i u svetu među najnovijim trendovima pa zato i jesmo važna destinacija na mapi dentalnog turizma.

Kako kompozitna faseta transformiše izgled zuba?

Kompozitne fasete su tanke navlake koje se stavljaju sa prednje strane zuba i tako rešavaju brojne estetske probleme, dajući savršen niz.

Na ovaj način je moguće rešiti problem:

  • Razmaka između zuba
  • Nejednake veličina zuba
  • Različite boje zuba
  • Zuba koji imaju problem sa abrazijom i drugim oštećenjima gleđi

Velika prednost koju donosi kompozitna faseta je to što se ona modelira i postavlja tokom jedne posete. Pacijent ne oseća nikakvu nelagodu, a u kratkom roku dobija sasvim drugačiji osmeh.

Stručan stomatolog i opremljena stomatološka ordinacija odmah uzima otisak i izrađuje kompozitne fasete koje se direktno lepe na zube, bez bušenja tako da se zub ne oštećuje. Kada se viniri učvrste i zub je mnogo čvršći i stabilniji, pa se tako rešavaju neka medicinska stanja koja bi inače vodila ka daljem pucanju i gubitku zuba.

Kompozitna faseta može da bude u nijansi po želji, ali i da se postavi na samo jedan zub, nekoliko njih ili duž cele vilice.

Kako se održavaju zubi sa vinirima?

Zub na kome je kompozitna faseta ima isto održavanje kao i zdrav zub – meka čestkica, konac za zube i tečnost za ispiranje usta. Zubi se moraju redovno prati jer su jednako podložni karijesu kao i zdravi zubi.

Stomatolog treba da prati zdravlje zuba nešto češće, makar dva puta godišnje i na taj način uočiti sve sitne promene i sprečiti prerano propadanje faseta.

Ono što je važno kod kompazitnih faseta je to da se pri žvakanju mora voditi računa i treba izbaciti neke navike ili ih modifikovati da bi presvlake duže trajale. Ne bi trebalo žvakati led, direktno gristi čvrstu hranu kao što je šargarepa, bademi, jabuke…sitniti ih pre jela jer se tako viniri štite.

Cena kompozitnih faseta

Što se tiče kompozitne fasete cena je  između 40 i 50 € zbog čega je ovo metoda koja je izuzetno popularna i zaista dostupna svima za otklanjanje svih estetskih nedostataka na zubima.

Važno je odabrati stomatološku ordinaciju sa iskustvom u pravljenju kvalitetnih modela koji se postavljaju bez brušenja ili sa najminimalnijom količinom. To je prvi uslov da bi viniri trajali i uvek izgledali dobro.

Zdravi zubi su preduslov za prelep osmeh, ali postoje situacije kada se njihov izgled ne može poboljšati klasičnim metodama. Tada na scenu stupa vinir tj. kompozitna faseta koja ne oštećuje zub, a donosi veliku promenu. Na ovaj način zubi mogu izgledati jednako, pravilno poređani, svi iste boje i besprekornog izgleda.

Kompozitne fasete su izuzetno pristupačne, kvalitetne su i ne zahtevaju komplikovano održavanje, samo redovno pranje i posete stomatologu. Zbog toga je sve više onih koji ne pristaju na kompromise i traže najbolje načine za stvaranje besprekornog osmeha!