KON O TRUDNOĆI I DOJENJU: Evo kako zaštiti decu od KORONE ako su majke bolesne

Među grupama koje su najugroženije epidemijom koronavirusa i dalje ostaju trudnice i dojilje. Veliku brigu izaziva tema da li majke smeju da doje svoje bebe u uslovima epidemije, i to pitanje se postavilo ponovo i na današnjoj konferenciji kriznog štaba za borbu protiv kovida 19.

Dojenje
Pixabay.com

Dr Predrag Kon ponovio je da i dalje nema dokaza da li beba može da se zarazi preko majke, ali da postoji mere kako da se taj rizik umanji.

Majka, ako se odluči da doji, mora da vodi računa o prenošenju virusa, jer ono ide respiratornim putem, pa treba da se zaštiti i ne dozvoli da dete bude izloženo“, izjavio je Kon.

Dodao je da majka mora tokom dojenja da ćuti, da se pokrije i da stavi duplu masku da bi bila sigurnija i da dete ne bude izloženo mogućnosti da se prenosom kapljica zarazi.

Napominje da i kod običnog gripa majka može slobodno da doji i da nije “prvi put” da majka mora da stavlja masku u tim situacijama.

Majka može da ima i temperaturu od 39 stepeni, samo da stavi masku. Može da doji i kod varičele, odnosno ovčijih boginja, ali da prekrije sve kraste“, zaključuje Kon.