KONAČNA ISTINA: Da li su antiperspiranti krivci za rak dojke?

Antiperspirant
Freedigitalphotos.net/Ambro

Broj obolelih od raka dojke neprekidno raste, ali nauka još nema odgovor zbog čega se to dešava.

 

Poznato je da ovom trendu doprinosi epidemija gojaznosti, kao i činjenica da žene konzumiraju više alkohola nego što je to bio slučaj kod ranijih generacija, ali neki stručnjaci krive i antiperspirante na bazi aluminijuma, koji su sastavni deo nege za većinu žena sveta.

Dezodoransi, koji ne sprečavaju znojenje, nego prijatnim mirisom maskiraju potencijalno neprijatne, nisu osumnjičeni.

Za zvaničnu nauku, povezanost aluminijuma iz antiperspiranta i raka dojke je potpuna besmislica.

Ipak, nova studija sprovedena na Univerzitetu u Ženevi, objavljena prošle nedelje u uglednom časopisu “Journal of Cancer”, pokazala je da dugoročna izloženost aluminijum hloridu, sastojku većine preparata za negu pazuha, može biti okidač za razvoj “agresivnih tumora”.

Smatra se da ovi sastojci deluju na ćelije tela na isti način kao estrogen, hormon koji “hrani” ćelije tumora dojke.

Vođa istraživanja, profesor onkologije Andre Paskal Sapino, je zaključio: “Mislim da svi treba da izbegavamo proizvode za negu pazuha koji sadrže soli aluminijuma”.

Međutim, mnogi drugi naučnici potpuno su odbacili ove rezultate, tvrdeći da studija nije sprovedena adekvatno, jer je pratila kako soli aluminijuma deluju na tkiva miševa, a ne ljudi.

Bez obzira na to, već u narednih nekoliko meseci u planu je nova studija koja će uključiti ljude i koja će takođe pratiti uticaj aluminijumovih soli na tkiva ljudskog organizma.

Postoje razlozi zbog kojih je aluminijum pod znakom pitanja.

Ranije studije su pokazivale da je nivo aluminijuma viši u gornjem spoljnjem delu grudi, takozvanog gornjem spoljnjem kvadrantu, u odnosu na unutrašnje delove, kao i da je pojava tumora češća upravo tu gde je zabeležena veća koncentracija aluminijuma.

Iako mnogi stručnjaci smatraju da je to odraz činjenice da se u gornjem kvadrantu jednostavno nalazi više tkiva, nego u spoljnjem i donjem, procenat tumora na tom mestu porastao je sa 30 procenata od dvadesetih i tridesetih godina (pre široke upotrebe antiperspiranata) na oko 57 odsto danas.

Naravno, neki bi rekli da je to zbog toga što su žene pod većim opterećenjem, nego ikad ranije u istoriji i da je krivac stres, a ne aluminijum…

“Ali mora da se dešava još nešto”, uverena je profesorka onkologije Filipa Darbre sa Univerziteta Reding, koja je prva naučnica na svetu koja je povezala aluminijumove soli sa rakom dojke. Svoj rad objavila je 2001.

Ona veruje da je rizik od raka izazvan antiperspirantima mnogo složeniji od bacanja krivice na aluminijum.

“Da, izgleda da aluminijum igra ulogu, ali mislim da druge hemikalije u antiperspirantima, uključujući i parabene, koji se koriste kao konzervansi i koji podražavaju ženski hormon estrogen, verovatno podstiču razvoj tumora”, kaže ona i dodaje da je studija iz Ženeve validna.

“Nije savršena, ali dolazi do tačnih zaključaka”.

Ono što ne može da razume je to što zakonodavci i organizacije koje se bore protiv raka dojke ne zauzimaju neutralnu poziciju i zapravo odbacuju ovakva naučna saznanja.

“Zašto žele da ugase raspravu? Ovde je jasno da postoje pitanja na koja moramo da odgovorimo”, kaže dr Darbre.

Ona kaže da je za sebe od 1995. donela odluku da više ne koristi preparate na bazi aluminijuma, otkako je prvi put počela da istražuje hemikalije u antiperspirantima.

“Do tada sam ih koristila dva puta dnevno, kao i svi ostali, ali što sam više posmatrala rezultate koje sam dobijala u laboratoriji, to sam bila zabrinutija”, kaže ona.

Kad je prestala da koristi te proizvode, nekoliko meseci je imala problema sa kožom pazuha.

“Bila je veoma lepljiva i pojavili su se ojedi ispod ruku, zbog pojačanog znojenja. Pitala sam muža koji nikad nije koristio dezodoranse, da li treba da nastavim s tim, samo zato što imam takav osećaj, a on mi je rekao da je to važna odluka i da treba da nastavim sa izbegavanjem antiperspiranata”, kaže ona.

Tri meseca kasnije znojenje je prestalo i bilo je dovoljno da koristi sapun i vodu dva puta dnevno.

Ni njena deca Rovena (31) koja je toksikolog i Aleksandar (25) ne koriste antiperspirante.