KONAČNO OBJAŠNJENJE: Evo zašto žene imaju povećan apetit pre ciklusa

Žena Jelo
Pixabay.com

Studija objavljena u magazinu “Anali endokrinologije” ukazuje na ono što je već opšte poznato, navodeći da pred menstrualni ciklus, žene imaju povećanu žudnju za slatkim i čokoladom. Ali, zbog čega je to tako?

 

Istraživači veruju da ova žudnja kod žena, koja se javlja nekoliko dana pre dobijanja ciklusa, moće biti objašnjena fluktuacijom “hormona sreće” serotonina, koji je zadužen i za promenu raspoloženja, piše Daily Mail.

Odgovarajući na studiju, nutricionista Limor Baum kaže: ”Jedno objašnjenje ženske žudnje za slatkim je niži nivo serotonina koji izaziva razdražljivost i nestabilnost raspoloženja.”

“Ugljeni hidrati povećavaju nivo serotonina i samim tim mogu učiniti da se žene u tim trenucima osećaju bolje, pa je žudnja za njima normalno biološko objašnjenje”, dodaje on.

Ovsene pahuljice, smeđi pirinač, slatki krompir, suvo voće, hleb sa žitaricama, jogurt, voće i pasulj su primer zdravih ugljenih hidrata, navodi Braum.

“Ako se ova hrana konzumira regularno tokom predmenstrualmnog perioda, žudnja za slatkim i nezdravim namirnicama će biti manja.”

U ovo istraživanju Nacionalnog instituta dijetalnih i hranljivih tehnologija u Tunisu, učestvovalo je 30 zdravih žena između 18 i 45 godina.

Oni su saznali da su žene, između prvog i trećeg dana ciklusa konzumirale prosečno 1.688 kalorija dnevno. Međutim, broj je skočio za 476 kalorija dnevno tri dana pred početak ciklusa. To je pokazalo razlog zbog kojeg žene najlakše dobiju na težini uglavnom u ovom periodu.

U diskusiji o rezultatima, istraživači su naveli da bi sve to moglo biti objašnjeno promenom nivoa hormona u jajnicima tokom menstrualnog ciklusa.

Svakako, žene mogu da troše više energije u peridou pre ciklusa, što može da pomogne u sprečavanju dobajanja viška kilograma, jer je studija pokazala da se njihov obim struka nije povećao. Takođe, treba uzeti u obzir i nadusto kojoj su žene podložne tokom ciklusa.