Kora krompira, stabljika blitve: Bacate li najzdravije delove voća i povrća?

Evo zašto nikada ne bi trebalo da bacate koru jabuke, pomorandže i lubenice, kao ni listove cikle i repe, te bundevine semenke.

Koliko je voće i povrće zdravo i važno za svakodnevnu ishranu, svima je poznato, ali sigurno niste znali da guljenjem određenog voća, bacanjem listova i semenki povrća zapravo bacate hrpu vitamina u nepovrat.

Kora jabuke
Antioksidans kvercetin nalazi se upravo u kori jabuke, a vrlo je dobar za pluća i mozak. Osim toga, kora jabuke sadrži više vitamina i vlakana od mesa i voća.

Stabljika blitve
Studija iz 2006. pokazala je da svetlozelene stabljike blitve imaju značajne količine glutamina, aminokiseline koja igra bitnu ulogu prilikom ozdravljenja i oporavka tijela. Umjesto da bacate stabljike, radije ih nasjeckajte na sitno i skuhajte zajedno s lišćem.

Pomorandžina kora
Prema studiji iz 2004, hemijski spoj u pomorandžinoj i kori i kori drugih agruma može imati uticaj na snižavanje holesterola koji čak može biti jači i od nekih lekova na recept. Spojevi kao što su flavoni, kako se navodi u studiji, objašnjavaju zašto su agrumi sjajni za srčane bolesti i upale. No, to ne znači da morate doslovce da zagrizete koru – dovoljno je da je izrendate na jelo ili desert.

Listovi cvekle
Premda se ovo povrće uzgaja prvenstveno radi korena, kako piše The Complete Leafy Greens Cookbook, cvekla se prvobitno uzgajala upravo zbog svoga lista. Lišće cvekle skuvajte zbog velike količine gvožđa, te vitamina A i K, a ukus će vas iznenaditi – nešto između cvekle i kelja.

Bundevine semenke
Sledeći puta kada presečete bundevu, nikako nemojte bacati semenke. Naime, oko pola šoljice bundevinih semenki sadrži više od preporučene dnevne doze magnezijuma. Upravo je nedostatak magnezijuma povezan sa pojavom srčanih problema, osteoporozom i glavoboljom. Bundevine semenke takođe su bogate gvožđem i proteinima koji su vrlo bitni u snižavanju lošeg holesterola.

Listovi repe
Baš kao i sama repa, listovi ovog povrća su istovremeno slatki i ljutkasti. Poput lišća cvekle, listovi repe imaju visok udeo vitamina A i K, te su sjajan izvor vlakana, gvožđa i kalijuma.

Kora od krompira
Premda je poznato koliko je krompir zdrav, činjenica da je njegova kora bogata vlaknima možda i nije tako poznata. Osim vlakana, krompirova kora sadrži i vitamin B i C, gvožđe, kalcijum i kalijum, te druge hranjive materije. No, to ne znači da bi trebalo na tanjir da servirate samo krompirovu koru, već da se počastite finim pečenim krompirom zajedno sa korom.