KORONA SE (NIJE) PROMENILA: Od svih smptoma zaraze OVAJ je i dalje GLAVNI

Govoreći o simptomima, direktor Infektivne klinike Goran Stevanović navodi da je povišena temperatura i dalje glavni simptom, ali da nije moguće na osnovu samo jednog simptoma utvrditi da li je pacijent zaražen tim virusom.

Pixabay.com

“Svi drugi simptomi se javljaju u različitoj učestalosti u zavisnosti od uzrasta i navika pacijenata, kao što su i gubitak čula mirisa i ukusa, glavobolja, mučnina, povraćanje… Ali, sve to zavisi od slučaja do slučaja, od samih pacijenata, od starosne dobi zaraženih, da li je reč o pušačima”, naveo je Stevanović i naglasio da pacijent mora da obavi razgovor o simptomima sa svojim lekarom a da se nakon toga utvrđuje da li će ići na testiranje.

Dodaje da ono što sada može da kaže jeste da muškarci češće obolevaju i imaju težu kliničku sliku.

Na pitanje novinara da li komarac prenosi koronavirus, direktor Infektivne klinike navodi da tako nešto trenutno nije dokazano i dodao da je koronavirus primarno životinjski virus koji se prilagodio čoveku.

“Komarac je prenosilac velikog broja zaraznih bolesti koje su prisutne, ali trenutno nije dokazano da komarac može biti prenosilac ovog virusa, koji je izazvao epidemiju”, rekao je Stevanović.loading...