KORONAVIRUS I DECA: Po pravilu imaju blaže simptome, ali jedna stvar je DRUGAČIJA NEGO PRE

U ovom talasu korona ne štedi ni decu. Pedijatar Saša Milićević rekao je za RTS da se u početku govorilo da su deca pošteđena i da imaju mnogo blažu kliničku sliku - to ostaje, ali je ipak drugačije. Sve više dece ima sa pneumonijom, sa bronhitisom, visokom temperaturom i sa mnogo slabijim opštim stanjem nego što je bilo ranije, kaže Milićević.

mama i beba
pixabay.com

Mnogo toga je sada drugačije nego što je bilo u prvom naletu korone. Sada obolevaju i deca.

Doktor Saša Milićević rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da se u početku govorilo da su deca pošteđena i da imaju mnogo blažu kliničku sliku – to ostaje, ali je ipak drugačije.

“Ta klinička slika je sve više počela da liči na sliku kod odraskih, sve više dece ima sa pneumonijom, sa bronhitisom, sa visokom temperaturom i sa mnogo slabijim opštim stanjem nego što je bilo ranije”, kaže Milićević.

Kada uradimo analizu krvne slike, vidimo da postoji velika sličnost sa kliničkom slikom odraslih, što nije dobro, počela je da se spušta ta granica, upozorava doktor.

Prema njegovim rečima, virus je enigmatičan, receptori kod dece su malo otrprniji i rezistentniji na sam virus, be-se-že vakcina ima svoju ulogu.

Dr Milićević kaže da su deca više otpornija. Govoreći o tome kakav je tok bolesti kod dece, Milićević kaže da čim dođe dete do kiseonika, to obično počinje sa temperaturom, čak i ispod 38.

Ukazuje da vrlo često dete slabije jede, oči su mu crvene, počinje da kašlje, a dobija i dijareju.

Momenat kada treba da odvede dete kod lekara, za dr Milićevića je onog trenutka ako problem traje druže od tri dana. Upozorava da postoje i drugi virusi, jer, ako dete dobije temperaturu, to ne znači da je korona.

Krvna slika će puno stvari da odagna, kaže doktor i dodaje da ne treba čekati predugo, ali dodaje da deca imaju blaže oblike i bolju otpornost.

Razlika između alergije i korone

Govoreći o simptomima alergije i korone, ističe da su slični, ako neko nema osećaj mirisa, ne mora da znači da ima kovid jer ko ima alergijsku kijavicu vrlo često ima poremećaj čula mirisa.

Ističe da ko ima koronu obično ima temperaturu, a ko ima alergiju nema temperaturu.

“Ako osoba ima temperaturu, ako kašlje, ima plitko disanje, bol u grudima, ima osećaj gubitka mirisa to bi moglo da ukaže da je u pitanju kovid – treba da se uradi test koji će ukazati na to”, podvlači Milićević.

“Prevashodno je to temperatura koja razlikuje kovid i alergiju”, ponavlja doktor Milićević.