KOŠTA SAMO STO DINARA! Ovo je NAJJEFTINIJI i najbrži način do sada da saznate da li imate KORONU

Očekuje se da stigne u februaru 2021. godine

Pixabay.com

Brzi test koji košta samo jedan američki dolar i daje rezultate u roku od par minuta mogao bi drastično promeniti situaciju s testiranjem na kovid-19.

Na razvoju ovog testa radi Institut Paster smešten u Dakaru, glavnom gradu afričke države Senegal. U institutu kažu da su blizu proizvodnje jeftinog testa koji se drži u ruci i daje rezultate vrlo brzo, u roku od nekoliko minuta.

Institut na projektu brzog testa radi u partnerstvu s pet istraživačkih organizacija od marta.

Amadou Sol, direktor instituta, rekao je da će test brzo biti vrlo jeftin, odnosno da bi njegova cena mogla biti oko jednog američkog dolara.

Biće sličan testu na trudnoću

Radi se o jednostavnoj tehnologiji, nešto poput testa na trudnoću, koji možete koristiti svugde, što je jako važno u Africi – rekao je Sol.

Brzi test razvijen u Dakaru neće zahtevati električnu energiju niti laboratorijsku analizu. Sastojaće se od testne trake u plastičnom kućištu te će koristiti uzorak krvi koji će biti prikupljen ubodom iglice u prst, što je nalik brzim testovima na nivo insulina. Krv se potom testira na antitela vezana uz korona virus, a rezultati se prikazuju na traci.

Prototip testa je isproban u junu, a kad završe sve regulatorne provere, trebala bi početi proizvodnja i distribucija u Africi.

Ovi brzi testovi na covid-19 prvo će biti dostupni putem vladinih i zdravstvenih organizacija kao što su Afrički Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je Sol.

U idealnom slučaju želimo omogućiti pristup ovim testovima široj javnosti. Ali sada je fokus na javnom zdravstvu, a nakon toga idemo na samotestiranje – dodao je.

Cilj je isporučiti 10-15 miliona ovih testova do februara 2021.