KOVID JE MOGUĆE POTVRDITI I BEZ TESTA? Evo kako!

U Međimurskoj županiji epidemiolozi su tokom prošle nedelje bez testiranja infekciju kovid 19 dijagnostikovali kod ukupno 119 osoba. Otuda pitanje prema kojim kriterijumima se osoba smatra zaraženom koronavirusom ako se ne obavi testiranje.

Printscreen

Kao i kod svake zarazne bolesti, postoje kriterijumi po kojima epidemiolozi klasifikuju zaražene kao moguće, verovatne ili potvrđene slučajeve. U slučaju zaraze virusom SARS-CoV-2 najnovije kriterijume objavio je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), a epidemiološkim službama u Hrvatskoj prosledio ih je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pišu na sajtu Dnevnik.hr.

Epidemiolog i upravnik delatnosti epidemiologije u ZJZ-u Međimurske županije dr med. Višnja Smilović dala je konkretan primer za dijagnostiku kovida bez testiranja.

“Kada po kliničkim kriterijumima prijavljujemo zarazu virusom SARS-CoV-2, ta osoba mora imati epidemiološku vezu. Dakle, ako neko od ukućana ima zarazu potvrđenu PCR testom, a drugi ukućanin razvije iste ili slične simptome, onda ga ne treba testirati i on je po klasifikaciji verovatan slučaj”, objasnila je ona za Dnevnik.hr.

Dr Smilović dodaje kako je ECDC početkom sedmice promenio i definiciju po kojoj se zaraza kovid 19 smatra potvrđenom ako je osoba pozitivna na PCR testu, ali i na brzom antigenskom testu.

PET ZNAKOVA DA NISTE DOBRO! Ako osećate bilo šta od ovih SIMPTOMA – morate se javiti lekaru