Krastavac: Zdravo i osvežavajuće za letnje dane

Krastavac je delotvorni diuretik bogat vodom, vitaminima, mineralima i lekovitim svojstvima.

Bogat vodom, vitaminima, mineralima i lekovitim svojstvima krastavac je nezaobilazno povrće u letnim mesecima. Sto grama krastavaca sadrži oko 14 kalorija, piše večernji.hr.

Oko 96% ploda krastavca čini voda u kojoj su rastvoreni vitamin C, vitamini B kompleksa, kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, gvožđe, mangan, bakar, cink i jod. Zbog visokog procenta kalijuma, a niskog procenta natrijuma, krastavac ima diuretičko dejstvo.

Možete da ga jedete kao salatu, ali i u drugim varijantama, a mi vam preporučujemo jednu od njih:

Sastojci: 2 krastavca, 2 kašičice maslaca, 3 kašičice svežih začina, so, beli biber

Priprema: Krastavce očistite i narežite na četvrtine, pa ih blanširajte u kipućoj, blago posoljenoj vodi, oko 5 minuta dok ne omekšaju (nemojte da ih prekuvate!). Krastavce isperite hladnom vodom i ocedite. U tiganju lagano zagrejte puter, dodajte krastavce idinstajte. Dodajte začine, stavite so i biber.