KRENITE JOŠ DANAS: Neka vam OVO bude glavni razlog da se hranite zdravo i SMRŠATE

Gojaznim ljudima, koji ujedno pate od migrene, gubitak kilograma mogao bi da olakša glavobolju i druge simptome u vezi s migrenom, pokazuje novo italijansko istraživanje.

Dijeta
Pixabay.com

Kada osoba izgubi na telesnoj težini, broj dana u mesecu sa migrenom se smanjuje, kao i bol i trajanje napada glavobolje! – izjavio je vodeći istraživač Dr Klaudio Pagano.

Tim ovog lekara pregledao je rezultate 10 različitih studija koje su uključivale ukupno 473 pacijenta s migrenom. Analiza je pokazala da je gubitak težine povezan s velikim smanjenjem učestalosti, trajanja i boli migrena.

Prednosti su bile slične, bez obzira na to da li je smanjenje težine postignuto hirurškim zahvatom ili promenama u ishrani i vežbanju.

Nameće se zaključak da ako patite od migrenskih glavobolja i ukoliko ste gojazni, gubitak težine će da poboljša kvalitet ličnog, porodičnog i društvenog života, kao i sam rad i produktivnost na poslu.

Doktor Pagano ističe da gubitak težine takođe smanjuje intenzivnost simptoma povezanih s gojaznošću, uključujući dijabetes, hipertenziju, bolesti srca, moždani udar i respiratorne bolesti.