Kod nedostatka joda u organizmu, štitna žlezda se povećava pokušavajući da nadoknadi i napravi dovoljnu količinu ove supstance.

 

Jod je najvažniji element za naš organizam. Višak ili nedostatak utiče na telesnu težinu, mentalno zdravlje, funkcije mozga i drugih organa, opšte stanje organizma.

Kod nedostatka joda u organizmu, štitna žlezda se povećava pokušavajući da nadoknadi i napravi dovoljnu količinu ove supstance. Veoma je važno na vreme odrediti nivo sadržaja joda u organizmu. To možete da učinite u kućnim uslovima pomoću jednostavnog testa.

Test za određivanje vrednosti  joda u organizmu

Uveče pred spavanje nanesite pomoću štapića za uši ili obične vate na unutrašnji deo ruke 3 linije povidon joda: tanku, malo deblju i najdeblju.

Ako ujutro ne vidite trag sve tri linije, obavezno se obratite endokrinologu, da se odrade analize i prepišu neophodni preparati joda.

Ako je ostala samo jedna deblja linija, preispitajte svoj režim ishrane. Najznačajniji izvor joda je jodirana kuhinjska so. Školjke, morska alga kelp i drugi morski organizmi apsorbuju velike količine joda u morima. Sveži sir, pogotovo od kozjeg mleka, nedozreli plodovi oraha, jaja, suva kajsija, beli luk, susam, soja, spanać su takođe dobri izvori joda.

Ako je nestala samo tanka linija – vaše zdravlje je van opasnosti.loading...