Lavanda, aloja vera, kamilica, neven: Šta sve pomaže kod suve kože

Kada se tuširate dodajte 5 kapi eteričnog ulja lavande u gel za tuširanje.

Isušena koža vrlo je česta pojava. Koža postaje suva kada nema dovoljno vlage, tačnije kada lojne žlezde ne proizvode dovoljno masnoće. Sebum koji proizvode lojne žlezde štiti kožu od atmosferskih (ne)prilika, te njegov nedostatak može postati ozbiljan zdravstveni problem, piše „covermagazin.com”.

Suva koža obično je i vrlo osetljiva, te sklona iritacijama, ali i upalama. Zbog nedostatka vlažnosti koža počinje da pecka i zateže, a zbog prevelike osetljivosti mogu da se pojave mrlje, ispucali delovi, pa čak i ljuštenje, s tim da je koža u ovakvom stanju mnogo sklonija kožnim oboljenjima od zdrave vlažne kože.

Takođe, isušena koža ubrzava nastanak bora, posebno na osetljivim područjima oko očiju i usta. Ishrana, osim spoljašnjih uticaja, ključan je faktor suvoće kože. Nedostatak nekih nutrijenata može dovesti do smanjenja proizvodnje sebuma. Stoga, dodatan unos vitamina A i B može pomoći koži u proizvodnji prirodnih ulja.

Suvoća kože može biti i genetski nasleđena, ali i uzrokovana upotrebom kozmetičkih proizvoda, jer se lojne žlezde na veštački način prisiljavaju da smanjuju proizvodnju sebuma, te se navikavaju na smanjeno obavljanje svoje funkcije.

Šta pomaže kod suve kože?
Izbegavajte jake hemikalije i deterdžente koji mogu dodatno da isuše kožu. Koristite pH neutralne proizvode za kožu, te se tuširajte što je moguće hladnijom vodom. Svaki put nakon tuširanja nanesite neku kremu, losion ili mleko za telo. U ovom slučaju bolje su kreme na uljnoj bazi, nego hidratantne kreme na bazi vode.

Pre odlaska u krevet, takođe, negujte kožu. Najbolje je da tada nanesete neko ulje za kožu (dečje ulje može poslužiti ) ili bogatu kremu. Jednom nedeljno priuštite sebi kupku u mleku ili maslinovom ulju. Bitno je i da pijete dovoljno tečnosti.

Za jako ispucale ruke preko noći nanesite mešavinu nevenove masti, ulja vitamina E i aloe vere, te stavite rukavice preko noći. Vežbajte i dovoljno spavajte.

Biljke za suvu kožu
Aloja vera: U obliku gela je možete naneti na pogođene delove.
Neven: Može se koristiti kao vodica, mast ili kao sastojak u kremama.
Lavanda: Kada se tuširate dodajte 5 kapi eteričnog ulja lavande u gel za tuširanje.
Ishrana kod suve kože
Jedite uravnoteženo. U ishranu uključite mnogo voća, povrća, celih žitarica i orašastih plodova. Luk, jaja i špargle pomažu mladolikom i glatkom izgledu kože. Žuto i narandžasto voće i povrće posebno su korisni jer su bogati vitaminom A i antioksidantima. Šargarepa je posebno dobra. Izbegavajte visoko prerađenu hranu. Nemojte piti gazirane napitke i one bogate šećerom. Izbegavajte alkohol i kofein.

Eterična ulja za suvu kožu: kamilica, lavanda, ruža, pačulija.