Lečenje natrijum aksorbatom: Oporavite celo telo

Sa konzumiranjem vitamina C ne možete da preterate, a redovnim korišćenjem ovog vitamina preko natrijum aksorbata oporavićete celi organizam.

Vitamin C neophodan je za celokupno zdravlje organizma. Između brojnih vrednih svojstava, najjači je antioksidans među vitaminima i izuzetno važan za imunitet.

Jedno od njegovih možda manje poznatih svojstava jest da neutrališe toksičnost nitrata i nitrira koji se dodaju kao aditivi u hranu. Hronični nedostatak C vitamina u današnje vreme veliki je problem.

Budući da ga ljudi za razliku od većine životinja ne mogu sami proizvesti (jer im za to nedostaju određeni enzimi), nužno ga je unositi preko hrane ili dodataka isrehrani.

Ipak, nije isto iz kojih izvora i u kojem obliku unosite ovaj dragoceni vitamin.

Oblik vitamina C je bitanObično unosimo vitamin C preko hrane. Nažalost, većina nas nema mogućnost branja svežeg voća i povrća iz sopstvene bašte. Ako uzmemo u obzir da je C vitamin vrlo nestabilan i da se gubi dugotrajnim držanjem u zamrzivaču ili na policama trgovina te konzerviranjem i smrzavanjem, pitanje je koliko koristi naposletku imamo od njega.

Do daljnjeg gubitka C vitamina dolazi pranjem i termičkom obradom namirnica. Prilikom blanširanja gubitak C vitamina iznosi 25 %. Pritom valja imati u vidu da govorimo o količini C vitamina koji je termičkom obradom “pobegao” u vodu (dakle, nije se raspao i nestao, nego je ostao u vodi). C vitamin raspada se tek pri temperaturi od 190°C koju je nemoguće postići kuvanjem na šporetu.

Drugim rečima, ako vodu u kojoj ste kuvali namirnicu iskoriste za supu, nećete ostati bez C vitamina. Ali C vitamin  pouzdano se vrlo brzo raspada pod uticajem svetla, vazduha, železa i bakra te sečenjem i mlevenjem namirnica.

Tu se krije razlog zbog koje napitke koji sadrže C vitamin ne treba mešati metalnom kašikom. Naravno, manjak C vitamina možemo nadoknaditi uzimanjem dodataka ishrani.

Ali ukoliko ga uzmemo na takav način, veći deo C vitamina brzo će se izlučiti iz organizma pa od njega nećemo imati puno koristi. Upravo zbog toga na tržištu postoje proizvodi sa postepenim oslobađanjem vitamina C koji traje i do 12 sati u našem organizmu.Ipak, ako želimo od C vitamina da imamo najviše koristi, najbolje je da ga uzimemo u obliku natrij askorbata.

Šta je natrij askorbat

Natrij askorbat je vitamin C u obliku soli i jedini oblik sintetičkog vitamina C koji organizam može apsorbovati u znatno većoj meri. Ako uzmemo običan vitamin C, apsorbovaćemo samo 16-30%, a u obliku natrij askorbata čak 75%.
Natrij askorbat vrlo jednostavno se sprema od C vitamina i sode bikarbone. Nemojte koristiti “običnu” sodu bikarbonu koju nalazite na policama trgovina jer većinom sadrži aluminijum. Sodu bikarbonu bez aluminijuma možete naći u prodavnicama zdrave hrane. Za pripremanje natrij askorbata obavezno koristite plastičnu kašičicu.

Možete koristiti destilovanu ili demineralizovanu vodu, ali i običnu vodu iz slavine, nezavisno o kloru koji se dodaje pitkoj vodi.Naime, vitamin C je antioksidans i u skladu s tim neutralizira hlor koji  je oksidans.
Upravo iz tog razloga – u cilju sprečavanja da hlor dođe u dodir sa kožom –  na tržištu je moguće pronaći uređaje za filtriranje ili tuš ručice u koje se umeću tablete C vitamina.

Priprema natrijevog askorbata

Stavite u staklenu čašu čajnu kašičicu askorbinske kiseline. Sipajte malo vode (2-3 cm). Tome dodajte pola čajne kašičice sode bikarbone. Nastupiće burna reakcija.

Kada se tečnost prestane peniti, promešajte kašičicom, pričekajte da nestanu mehurići pa dodajte još malo vode ( 2-3 cm). Popijte. Napitak će imati slankasto kiselkasti ukus (ako je pravilno pripravljen, više slankast).

Napitak uzimajte između obroka. Tako ste, zavisno od veličini kašičice, uneli 2-4 grama čistog C vitamina s visokim nivoom apsorpcije u svoj organizam.

Koliko vitamina C uzimati

Linus Pauling, dvostruki nobelovac i poznati zagovornik C vitamina, dnevno je uzimao i do 18 grama C vitamina u obliku natrijum askorbata. Smatrao je da je 5-10 grama C vitamina na dan dovoljno da bismo u dobrom zdravlju doživeli duboku starost.Činjenica je da su službeno preporučene doze C vitamina premale. Stoga ih bez straha možete povećati. Višak C vitamina iz organizma se u potpunosti izlučuje kroz urin.