LEČITE SE SAMI OD KORONE? Srpski doktor upozorava – ako uočite OVE simptome MORATE otići u bolnicu

U Srbiji je prethodnog dana registrovano manje od 6.000 novih slučajeva korona virusa, uz 58 smrtnih ishoda, najveće žarište i dalje je Beograd. Bolnički kapaciteti skoro su popunjeni, a u novoizgrađenoj bolnici u Batajnici najmlađi pacijent ima svega 23 godine!

Bolnica
Pixabay.com

Od jutros, 324 pacijenta je na poluintenzivnoj, a u intenzivnoj nezi imamo 39 pacijenata, od čega je 12 na mehaničkoj ventilaciji, a ostali na kioseniku. Najmlađi je 1997. godište, i to je upozorenje da svako može imati tešku kliničku sliku – rekao je zamenik direktora Klinike za anesteziologiju KCS i direktor Batajnice prof. dr Nebojša Lađević.

Raste broj obolelih u Srbiji bez obzira na mere, imaćemo teške dane, da li je ovo pik trećeg talasa?

Sigurno da jeste, nikada nismo imali ovolike cifre i zaista mislimo da smo u piku. Videćemo da li mere daju dovoljan efekat narednih dana, jer mi sada primamo one koji su se zarazili pre desetak dana. Zabrinjava trend, jer smo za jedan vikend napunili bolnicu – rekao je on.

Dosta zaposlenih iz KCS trenutno je angažovano u Batajnici.

Mi imamo dovoljno ljudi da pokrijemo lečenje, ali samo zato što smo se preraspodelili, jer Batajnica pripada KCS-u, naši resursi nisu neiscrpni, jer je svaka klinika participirala u radu Batajnice – rekao je on.

On je ponovio da bi mere morale da se primenjuju kako bismo zaustavili širenje virusa.

Mi nemamo neiscrpan izvor lekara, kao ni medicinskih sestara – rekao je on i savetovao svima da ne odlažu posetu lekaru ako osete temperaturu.

– Ne odlažite odlazak lekaru, ne lečite se sami kod kuće, ne ponavljajte da će proći samo, jer kada vam prođu ti simptomi, tada će se stanje rapidno pogoršati i završićete u bolnici. A ako na vreme počnemo lečenje, neće se doći do tako teškog stanja – rekao je on.