LEDENI IZAZOV: 30 dana tuširao se hladnom vodom, a kada vidite rezultate, zaboravićete na tople kupke

tuširanje
pixabay.com

Da li vam je poznat onaj osećaj kada ste baš završili s napornim treningom? Kada vam krv juri kroz telo, koža se sjaji i osećate se kao da možete da osvojite čitav svet? A sada zamislite da se tako osećate svako jutro, i to bez vežbanja. Novinar sajta Business Insider odlučio je da vidi da li je ovo uopšte moguće. Njegov zadatak bio je da se 30 dana svakog jutra tušira hladnom vodom.

 

Ako mislite da je to predobro da bi bilo istina, delimično ste i u pravu. Jer da bi iskusili tu endorfinsku euforiju bez vežbanja, moraćete da se bacite pod ledeno hladan tuš ili kupku na par minuta svakoga dana.

Zagovornici “hladne terapije” tvrde kako su hladni tuševi besplatan način da ojačate svoj imuni sistem, energiju i produktivnost.

A poboljšanje i jedne od ovih stvari, a kamoli sve tri odjednom, definitivno bi poboljšalo sveukupno zadovoljstvo životom.

Međutim, da li se stvarno isplati zameniti ugodno tuširanje toplom ili mlakom vodom sa dva minuta ledenog mučenja?

Novinar Business Insidera odlučio je da sam isproba tako da će se tuširati ledeno hladnom vodom svaki dan punih 30 dana. Evo kako je to prošlo:

Dani 1. do 10. – Definitivno najgori

Da nastavimo analogiju sa vežbanjem, početak ove rutine najteži je deo. Osim što je ovo gore od vežbanja, jer tamo barem većina vežbi nije odmah prvog trena zastrašujuća. Kod vežbanja barem prvo počnete s nečim laganijim, dok je jedini način da lagano započnete s ledenim tuširanjem taj da odbrojite od pet do jedan, zažmurite, i hrabro zakoračite napred.

“Teško je opisati iskustvo početnih 10 sekundi prvog ledenog tuširanja, jer su mi sva čula bila preopterećena. U mozgu je prestala sva aktivnost i u glavi mi je bila samo jedna misao: “TAKO HLADNO. TAKO, TAKO HLADNO”, napisao je Dru Hausmen, čovek koji se odlučio na 30-dnevni izazov i dodao – “sledećih 20 sekundi bilo je još gore, jer sam postao svestan toga šta se u stvari događa, Sam sam to sebi učinio. Ja sam lud. Šta to radim”?

Ali nakon 30 sekundi telo je počelo da se postepeno smiruje. Ponovo je mogao da razmišlja poput racionalne osobe, i nije više želeo da po svaku cenu iskoči iz tuša. Ali i dalje se osećao jadno i tresao se od hladnoće.

Izlaganje hladnoći može vam potencijalno pomoći u podizanju nivoa endorfina, izgradnji prave vrste masti, gubitku težine, borbi s depresijom, pa čak i smanjiti veličinu tumora.

Dani 11. do 20. – Situacija se polako poboljšava

Baš negde nakon dve nedelje buđenja i smrzavanja u ledenoj vodi, nešto se čudno dogodilo. Čovek je čak počeo da uživa u njoj.

A počeo je i da primećuje neke fiziološke koristi.

Bio je spremniji da se suoči s dnevnim izazovima. “Napokon, šta bi uopšte moglo da me oneraspoloži sada kada sam već prošao kroz nešto toliko strašno tako rano u jutro”?

Dani 21. do 30. – Kada apsurdno postne rutina

“U poslednjoj fazi svog 30-dnevnog izazova, više nisam morao da se motivišem muzikom ili psihološkim trikovima da svakog jutra odem pod hladan tuš. Jednostavno bih to učinio, svestan da su koristi veće od početne nelagode”.

Tada je uočio paralele između onoga što je radio pod tušem i štednje novca. “Jednom kada vam štednja postana navika, onda stvaranje kućnog proračuna i prekid s bespotrebnim trošenjem, ti u početku bolni koraci, odjednom postanu lakši. Umesto napornih i bolnih zadataka postanu obična rutina”.

Onda je počeo da eksperimentiše s tuširanjem u različita doba dana. Otkrio je da su popodnevna korisna poput jutarnjih. Ledeno hladan tuš u 2 popodne je poput šoljice kafe bez poremećaja sna i dodatnih troškova.

Osećate se pospano nakon ručka? Umesto da odete po još jednu kafu, probajte da uskočite pod hladan tuš na koji minut. Imate obaveze kasno uveče, ali ste umorni nakon dugog i teškog dana? Probajte da se uronite u ledenu vodu, i videćete koliko će vam pažnja i koncentracija biti bolji.

Zaključak

Izgleda da se 30-dnevni izazov hladnim tušem isplati za svakoga ko se malo vuče ujutro. Možda ćete čak uštedeti nešto novca koji inače potrošite na kafu, jer će vam trebati manje kofeina jednom kada budete započinjali jutro navalom endorfina.