LEK KOJIM JE TRAMP IZLEČEN OD KORONE STIGAO U SRBIJU! Neće ga dobiti svi bolesni već SAMO OVA GRUPA

Klinički farmakolog, profesor doktor Srđan Pešić, kaže za RTS da lek "remdesivir", koji je od danas dostupan i u Srbiji, nije čaroban lek koji će izlečiti pacijente koji su bolesni od najtežih oblika kovida, ali je drastičan napredak u odnosu na to što smo imali pre nekog vremena. Objasnio je i kod kojih pacijenata je najbolja primena ovog leka.

Printscreen

Srđan Pešić je istakao da su se istraživački timovi od početka pandemije trudili da pronađu moguću terapiju za lečenje kovida 19.

“Naravno da smo u početku znali jako malo, sada ne znamo mnogo više, ali se ipak dosta napredovalo. Već tamo u martu se ovaj lek počeo spominjati kao moguća terapija kovida 19 pre svega zbgo toga što postoje neka iskustva s njim u toku lečenja epidemije ebole od pre nekoliko godina u zapadnoj Africi”, rekao je Pešić.

Ukazao je da se pretpostavilo da sličan mehanizam dejstva može imati i kod ovog virusa i da onako kako je delovao kod virusa ebole bi mogao da deluje i kod koronavirusa.

“Mi danas nemamo čarobni štapić, ovaj lek nije čarobni lek koji će izlečiti pacijente koji su bolesni od najtežih oblika kovida, ali to je drastičan napredak u odnosu na to što smo imali pre nekog vremena”, dodao je Pešić.

Objasnio je da on deluje slično kao ostali antivirusni lekovi.

“On se upliće u jedan složeni mehanizam kako se virus razmnožava u našim ćelijama, u ćelijama domaćina. Virus traži domaćina, ljudske ćelije, ne bi li se u njima razmnožavao i kao neka vrsta parazita, on ih koristi i koristi neke enzime i ti enzimi su ključni u njegovom razmnožavanju. Mi to zovemo replikacija virusa”, naveo je Pešić.

“Ovaj lek upravo sprečava te enzime koji su neophodni da bi se virus razmnožavao, dakle on utiče na jedan bitan mehanizam, a to je mehanizam kako se unutar naših ćelija virus razmnožava”, dodao je on.

Ukazao je da je data privremena dozvola za ovaj lek, jer je on po hitnom postupku uveden ne bi li se pacijenti što pre podvrgli terapiji.

Naglasio je da za sada nema podataka da ovaj lek smanjuje smrtnost, ali da su dosadašnja iskustva pokazala da skraćuje dužinu trajanja bolesti i da skraćuje period oporavka, kao i da sprečava da srednjeteški pacijenti dođu u najtežu fazu.

“Najbolji rezultati sa ovim lekom su pokazani kod pacijenata koji su na kiseoniku, a ne kod onih koji su na mehaničkoj ventilaciji tj. respiratoru”, naglasio je Pešić.

Istakao je da se koristi samo u bolničkim uslovima, daje se intravenski i neće biti moguće da ga građani sami nabavljaju, već će stručne komisije određivati kome će se dati.

“Jedan od razloga je što je jako skup, terapija ovim lekom je nekoliko hiljada dolara po pacijentu i upravo zbog toga će stručne komisije određivati ko ga dobiti. Dobiće najugroženiji pacijenti, ali vrlo se precizno mora odrediti koja je to faza bolesti – ne ona koja je prekasna, znači kada su na kiseoniku”, zaključio je Pešić.loading...