LEK ZA DUŠU I TELO: Pobedite anksioznost uz pomoć ovih namirnica

Anksioznost je delimično uzrokovana neravnotežom neurotransmitera, hemijskih glasnika koji imaju veliku ulogu u regulaciji raspoloženja.

Depresija
Pixabay.com

Nedavno završena istraživanja su pokazala da raznovrsna ishrana ne utiče samo na izgled, već i na mentalno zdravlje čoveka.

Hrana koju jedemo stvarno može stvoriti veliku razliku kada je reč o pitanjima mentalnog zdravlja, uključujući anksiozne poremećaje.

Kako hrana pomaže kod anksioznosti? Anksioznost je delimično uzrokovana neravnotežom neurotransmitera, objašnjava doktorka Ali Miller, integrativni dijetetičar i autor knjige o ishrani za ljude koji pate od anksioznosti “Anti-Anxiety Diet”.

Neurotransmiteri su hemijski glasnici za koje se veruje da imaju veliku ulogu u regulaciji raspoloženja. Dijeta koja sadrži hranjive sastojke iz celovite hrane pomaže u stvaranju ravnoteže neurotransmitera poboljšavajući rad creva.

– Uklanjanjem rafiniranih ugljikohidrata iz hrane koja podstiče iritaciju crijeva, pravilnom ishranom možete uticati na veću proizvodnju zdravih bakterija u probavi – ističe Miller.

1. Ćuretina

Ćuretina
Pixabay.com

L-triptofan, aminokiselina koja se nalazi u ćurećem mesu ima učinak relaksacije triptofana takođe može pomoći kod anksioznosti.

– L-triptofan pomaže telu da proizvede serotonin, smirujući neurotransmitere koji pomaže da regulišete san. Triptofan je obično najviši u belančevinama hrane kao što je ćureće meso, ali se takođe nalazi u orašastim plodovima, semenkama i pasulju – kaže Ron.

2. Losos

– Ova zasićena riba puna je Omega 3 masnim kiselinama, koje su esencijalne za rad mozga i nervnog sistema. Pokazalo se da konzumacija tih važnih protivupalnih masnoća poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od depresije – izjavila je nutricionistkinja Sinšija Sas.

3. Tamna čokolada

Tamna čokolada ima više zdravih antioksidanata od ostalih vrsta čokolade.

– Antioksidanti u tamnoj čokoladi podstiču opuštanje ćelija krvnih sudova, što pojačava cirkulaciju i snižava krvni pritisak – kaže Sas za magazin “Health”.

– Istraživanja su takođe pokazala da je tamna čokolada pomogla ljudima koji pate od anksioznosti ili su pod stresom. Oni koji su jeli oko 400 grama tamne čokolade dnevno tokom dve nedelje su smanjili hormon stresa u telu – dodala je.

4. Špargle

Špargle imaju umirujući efekat na ljude jer sadrže visoki nivo B vitaminskog folata, čiji nedostatak u telu se povezuje sa depresijom.

Takođe, špargle imaju bonus time što spadaju u probiotsku hranu, što znači da su izvor hrane za probiotike, za koje se smatra da imaju pozitivni uticaj na raspoloženje.

– Samo jedna porcija kuvanih špargli sadrži 70 odsto preporučenog dnevnog unosa folata – objašnjava Sas.

5. Kiselo zelje

Što se tiče probiotika, fermentirani proizvodi poput kiselog zelja se smatraju probiotičkom hranom, a česta konzumacija fermentirane hrane ima pozitivan uticaj na raspoloženje, piše američki Health.

6. Citrusi

Limun
Pixabay.com

– Naše nadbubrežne žlijezde su najveće skladište vitamina C, koje  koriste za regulaciju kortizola – kaže Miller.

To bi moglo objasniti zašto istraživanja pokazuju da je dodatak vitamina C povezan sa smanjenim nivoom anksioznosti. Naravno, uvek je bolje dobiti hranjive materije iz čitavih izvora hrane

– Dodajte limun, limetu ili narandžu u čaj ili sok, a citruse možete dodati i u salate – savetuje Miler.

7. Brokoli

Tamnozeleno povrće poput brokolija sadrži magnezijum, smirujući mineral koji pomaže čoveku da se opusti i da mu metabolizam uredno radi.

Dnevna preporuka je 400 grama magnezijuma, kojim brokoli obiluje pa ga možete skuvati, dodati u omlet, ili gustu supu. Drugi izvori magnezijuma su bademi, suncokretove i sezamove semenke.

8. Avokado

Avokado
Freedigitalphotos.net/Gualberto107

– Avokado je pun nezasićenim mastima i antioksidansima koji pomažu u optimizaciji cirkulacije, zato što doprinosi boljem protoku krvi u epicentru teskobnih misli: mozgu – objašnjava Sas.

9. Zob

Poput lisnatog povrća, zob sadrži visok  nivo umirujućih minerala poput magnezijuma.

– Pola čašice suve zobi pruža trećinu preporučene dnevne količine magnezijuma. Zob je pun hranjivih materija i antioksidansa koji telu pružaju stalni i uravnoteženi izvor energije – objašnjava Sas.

10. Čaj od kamilice

Jedna šoljica čaja od kamilice pozitivno utiče na smanjenje stresa kod ljudi, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Harvardu prošle godine.