Lek za rak se krije u genima dinosaurusa?

Dinosaurusi, džinovski reptili koji su hodali Zemljom pre više desetina miliona godina, imali su urođenu sposobnost oporavka i izlečenja od povreda i bolesti, a DNK tih bića sadrži tajnu, čijim bi otkrivanjem ljudi uspeli da se spasu od bakterijskih infekcija, raka i ostalih opasnih oboljenja, tvrde naučnici.

Naučnici tvrde da je dinosaurus nekoliko meseci pred smrt zadobilo povrede od kojih čovek nikad ne bi mogao da preživi niti da se oporavi. Međutim, on  je uspeo da se zaleči, a istraživači smatraju da su na korak od toga da otkriju tajnu regeneracije skrivenu u njegovim genima, i to zahvaljujući genetskom materijalu njihovih potomaka – krokodila i aligatora.

– Patologija dinosaurusa pruža uvid u biologiju i fiziologiju izumrlih predatora. Proučavanje antitela rođaka dinosaurusa moglo bi da doprinese razvoju lekova koji će pomoći imunološkom sistemu – rekao je dr Fil Maning sa Univerziteta u Mančesteru.

Infekcije

Prema njegovim rečima, gorgosaurus, predak strašnog predatora tiranosaurus reksa, preživeo je uprkos bakterijskoj infekciji usled preloma ruku, nogu, rebara, repa i vilice, i to sve dok nije podlegao tumoru.

Zapanjujuće je to što su sve te povrede pokazivale znake izlečenja. Istraživači veruju da su njihovi potomci krokodili i aligatori zadržali neke od ovih sposobnosti i da su zahvaljujući njima u stanju da regenerišu izgubljene udove. Naučnici se nadaju da će otkriti tajne njihove imunologije i doprineti ljudskoj borbi protiv smrtonosnih povreda i bolesti poput raka.