LEK ZA SVE: 5 neverovatnih načina da upotrebite beli luk

beli luk
Pixabay.com

U kuhinji je neizostavna namirnica, ali se beli luk može upotrebiti i kao efikasan prirodni lek za mnoge tegobe.

 

Evo na koje načine možete upotrebiti beli luk kako prirodni lek.

1. Protiv akni

Usitnjen beli luk se može dodati maskama i losionima za lice. Međutim, najjednostavnije je da se direktno nanese na problematična područja. Sok iz usitnjenog belog luka će osušiti i eliminisati akne.

2. Eliminiše gljivice na stopalima

Beli luk ima izrazita antigljivična svojstva. Ukoliko imate gljivice na stopalima, rešite ih se pomoću kupke od belog luka. Dodajte 10 čenova belog luka u litar vode, potopite stopala i držite nekoliko minuta. Takođe, možete pomešati  jednaku koičinu usitnjenog belog luka i maslinovog ulja i naneti na upaljena mesta na stopalima.

3. Leči zubobolju

Ukoliko vas boli zub, stavite očišćenj čen belog luka između desni i unutrašnje strane obraza. Bol će ubrzo nestati.

4. Ublažava bolove usled uganuća prsta

Ukoliko ste povredili zglob ili uganuli prst stavite na bolno mesto usitnjen čen belog luka i preko njega flaster, a zatm ostavite tako sat vremena. 

5. Odličan lek protiv prehlade i virusnih infekcija, jača i imunitet

U Kini je beli luk veoma zastupljen u narodnoj medicini za poboljšanje opšteg zdravlje. Stavite čen belog luka u usta i držite ga tako oko 30 minuta. Efekti žvakanja belog luka u jutarnjim satima su fascinantni, a ovaj način korišćenja belog luka kao prirodnog leka ima blagotvoran uticaj na opšte zdravlje. Ukoliko i dalje imate zadah belog luka, nakon što ste pljunuli luk i oprali zube, žvaćite malo svežeg peršuna ili popijte malo mleka.

Pre upotrebe prirodnih lekova obavezno konsultujte svog lekara.