Lekar izveo bizarni eksperiment: Šta se događa koži tokom pet godina bez tuširanja?

Džejms Hamblin iznenadio je svet kada je objavio da se nije tuširao pet godina. Doktor i predavač na Jejlu za svoju knjigu "Clean: The New Science of Skin" odlučio je da sprovede eksperiment nad sobom.

tuširanje
pixabay.com

Naime, Hamblin se tokom pisanja knjige odlučio da se fokusira na naš najveći organ – kožu. Tokom eksperimenta i istraživanja došao je do nekoliko važnih lekcija. Prvo, kaže da opsednutost sapunom može uzrokovati alergije.

– Ceo taj put istraživanja i učenja u mojoj knjizi o mikrobiomu kože i istoriji verovanja o higijeni i čistoći stvarno me je naterao da promenim svoje navike – kaže doktor.

Po njegovom mišljenju, mikrobi su prisutni u okolini i to se neće promeniti ako se osoba istušira. On veruje da su mikrobi neophodni za održavanje zdrave ravnoteže, primera radi u probavnom sistemu.

– Znate da pokušaj iskorenjivanja mikroba u vašim crevima nije najbolja stvar koju možete da učinite – ističe.

Iako ne koristi šampon ni gel za tuširanje, Hamblin pere ruke sapunom. Osim toga, održava određene navike, a voda je i dalje njihov važan deo.

– Još uvek ponekad ovlažim kosu. Iz mog kupatila su nestale kreme, pilinzi i dezodoransi. Ali i dalje perem zube. Radim samo ono što smatram zadovoljavajućim ili stvarno potrebnim u medicinskom smislu – zaključio je.