Lekari istražuju vezu: Može li koronavirus da izazove jednu DRUGU OZBILJNU BOLEST?

Kod bolesnika koji imaju Kavasakijev sindrom izolovani su različiti virusi, pa između ostalog i koronavirus, kaže dr Vladislav Vukomanović. Ipak, ne može se reći da koronavirus trigeruje Kavasakijev sindrom. Reći tako nešto je stručno neopravdano i društveno neodgovorno, poručuje dr Vukomanović.

Bolnica
Pixabay.com

Svetska zdravstvena organizacija je najavila da će proučiti moguću vezu koronavirusa i Kavasakijeve bolesti, inflamatornog sindroma koji pogađa decu.

Testovi su pokazali da su u Srbiji dečaci stari 15 i 16 godina, kod kojih je registrovana Kavasakijeva bolest, imali koronavirus.

Profesor doktor Vladislav Vukomanović, kardiolog Instituta za majku i dete, kaže da dečaci nisu imali toksični šok-simptom, kako su mediji pisali, već simptome koji se poklapaju sa Kavasakijevom bolešću.

Jedan je kod kuće na lečenju i dobro se oseća, dok će danas ili sutra otpust dobiti i drugi pacijent.

Dovesti u vezu koronavirus i Kavasakijevu bolest je, ističe, neodgovorno.

“Dovesti u neposrednu vezu koronavirus i Kavasaki, u smisli da kovid 19 izaziva ovu bolest, jeste stručno neopravdano i društveno neodgovorno, tako se stiče utisak da ćemo ući u epidemiju Kavasakijeve bolesti. Zemlje u kojima je najveći broj zaraženih nisu pokazale porast obolevanja dece sa Kavasakijevom bolešću”, rekao je dr Vukomanović.

Dodaje da su kod bolesnika koji imaju Kavasakijev sindrom izolovani različiti virusi, pa između ostalog i koronavirus, ali može biti da je to koincidencija.

Simptomi Kavasakijeve bolesti

Tipičnu Kavasakijevu bolest dobijaju deca od dve do pet godina.

Osnovni simptomi su povišena temperatura preko 39 stepeni, otečene limfne žlezde, crvene oči, ispucale usne i jezik, ospe po telu, otok šaka i stopala. Pacijenti mogu imati i prisustvo inkompletne Kavasakijeve bolesti.

Kada se prepozna na vreme, na osnovu simptoma, ova bolest se leči efikasno, primenom imunoglobulina i aspirina. To modifikuje tok bolesti i vodi ka izlečenju i smanjuje učestalost promena na krvnim sudovima, rekao je dr Vukomanović.

Retki su slučajevi da se Kavasakijeva bolest ponovo javi. Kada se jednom izleči, to je trajno izlečenje i deca su spremna za kvalitetan život, istakao je doktor.