“LEKARI SE NE RADUJU BLIZANCIMA!” Srpski ginekolog otkriva koje RIZIKE nosi trudnoća sa dve bebe

„Naš sin je preminuo, ćerka je dobro“. Vest koju je Ronaldo objavio na Instagramu da su on i njegova supruga izgubili jednu bebu na porođaju već danima je vest broj jedan u svetskim medijima.

Blizanci
Pixabay.com/

Ginekolog prof. dr Ana Mitrović u „Uranku“ na televiziji K1 istakla je da su detalji o ovom slučaju nepoznati, te da se samo može nagađati šta je sa trudnoćom ili na samom porođaju krenulo naopako, ali da su blizanačke trudnoće uvek rizičnije.

– Ono što iz dosadašnjih medijskih napisa možemo zaključiti je da je reč o vantelesnoj oplodnji i da se Ronaldova supruga porodila u sedmom ili osmom mesecu. Svaka blizanačka ili trudnoća sa tri i više ploda uglavnom se završava pre vremena i lekari se nikada ne obraduju kada vide da su u procesu VTO napravili blizance ili više beba. Za centre koje imaju veliki broj blizanačkih trudnoća smatra se da ne rade dobro. Kod trudnoća koje se završavaju pre vremena problem je u tome što se rađa težinom nezrelo dete koje najčešće ima i nerazvijena pluća i mozak. Sve zavisi od toga u kojoj nedelji se trudnoća završi, da li u 25. ili 32, razlika je velika. Nekada 100 grama više i nedelja dana trudnoće duže prave veliku i ozbiljnu razliku. Razvijenost pluća kod prevremeno rođenih beba je najveći problem, kao i nezrelost centralnog nervnog sistema i sklonost krvarenju u mozgu i konvulzijama – objasnila je dr Mitrović u „Uranku“.

Kako je profesorka objasnila, u opštoj populaciji prevremeni porođaji dešavaju se u procentu od 10 do 12 odsto, dok je kod blizanačkih i višeplodnih trudnoća taj procenat između 15 i 30 odsto.

– Sve zavisi od godina majke, njene materice, postojanja nekog hroničnog oboljenja. Materica je takva da je „pravljena“ za jedan plod, a kada imamo dve ili više beba, do kontrakcija dolazi ranije i veće je istezanje materice. Kada vidimo mamu u šestom ili sedmom mesecu koja ima višeplodnu trudnoću ona nam izgleda kao da je pred porođajem. To je zato što u stomaku ima veću količinu polodove vode. Najpovoljnija je dvojajčana trudnoća, jer se bebe nezavisno razvijaju u uterusu. Mnogo su komplikovanije jednojajčane, jer se bebe nalaze u jednoj amnionskoj kesi i dele posteljicu. Češći su zato pregledi kod blizanačkih trudnoća, češće se i pažljivije nadziru takve trudnice jer dolazi do popuštanja grlića zbog većeg opterećenja – kazala je dr Ana Mitrović na televiziji K1.

Na samom porođaju mogu se dogoditi stanja koja teško mogu da se predvide i kod kojih nažalost lekari malo šta mogu da učine da spreče smrtni ishod ploda.

– Može doći do tromboze u pupčaniku ili prevremenog odlubljivanja posteljice kada dolazi do masivnog krvarenja. To su najurgentnija stanja i najčešće se ne može izaći kao pobednik, jer to ne može da se predvidi. Prema našem iskustvu i nepisanoj medicini, kod prevremenih porođaja devojčice su otpornije. One i u najlošijim uslovima smognu snage da prežive.