LEKARI U PANICI: Širi se epidemija OPASNIH ČIREVA, a jedini lek je hiruška intervencija!

Buruli čir
facebook.com/Axess News on the Go T&T

Australijski doktori se suočavaju sa velikom epidemijom buruli čireva, a doktori u ovoj zemlji apeluju na vlast da preduzme odlučan korak ka njenom suzbijanju.

Razlog za uzbunu je činjenica da su slučajevi javljanja buruli čireva, bolesti koja se javlja u tropskim krajevima Afrike, kod lokalnog stanovništa u Viktoriji skočili za 400 odsto u proteklih nekoliko godina.

Infekcije su vremenom počele da postaju sve ozbiljnije, a zabeleženo je i širenje u druge regione.

Doktori ne znaju kako da suzbiju širenje bolesti izazvane bakterijom koja oslobađa toksin mikolakton od kojeg okolno tkivo polako odumire.

Rekordnih 275 novih infekcija zabeleženo je u Viktoriji prošle godine, što je skok od 51 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Danijel O’Brajan, stručnjak za infektivne bolesti, rekao je da je uzročnik buruli čireva, bakterija Mycobacterium ulcerans, postao „zastrašujuće uobičajen“ u tom delu zemlje.

U časopisu Medical Journal of Australia, doktori su pozvali vladu da finansira istraživanje i hitnu akciju, kojom bi bilo sprečeno dalje širenje.

– Niko ne zna šta se tačno dešava i šta pokreće epidemiju. Možemo da ponudimo pretpostavke, ali ne i definitivne odgovore. Ovo je prava misterija – istakao je O’Brajan.

Buruli čirevi teško se leče i pacijenti često primaju terapiju od šest meseci do godinu dana. Kod svakog petog pacijenta antibiotska terapija ne daje rezultat, tako da obolelo tkivo mora hirurški da se odstrani.loading...