LEKARI UPOZORAVAJU: Evo zašto PROBIOTIKE ne bi trebalo olako uzimati

Stručnjaci upozoravaju kako probiotici nisu lek za sve i da ih treba koristiti prema uputstvima lekara.

Lekovi
Foter/ theglobalpanorama / photo on flickr

Predsednik turskog Udruženja za probiotike i prebiotike Tarkan Karakan je u razgovoru za Anadoliju rekao kako su probiotici živi mikroorganizmi koji primenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje čoveka.

Pojasnio je da su probiotici zapravo korisne bakterije koje pomažu u uspostavljanju ravnoteže crevne mikroflore. Dodao je kako zdrava ishrana poboljšava crevnu mikrofloru, ali i da nije ispravno da ljudi probiotike koriste bez konsultacije sa stručnjakom.

Ukazao je i na povezanost niza bolesti, alergije na hranu, depresije, napada panike, autizma, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti s oboljenjima creva.

Bakterije u probavnom sistemu se sastoje od korisnih i štetnih bakterija. Kada je zaštićena ova ravnoteža, vi ste zdravi. Ali, šta narušava tu ravnotežu? Prvenstveno antibiotici. Mogu trajno uništiti korisne bakterije u crevima. Zbog toga treba izbegavati antibiotike koliko je to moguće – rekao je Karakan.

Pojasnio je kako antibiotici koji se često koriste kod bolesti crijeva i dugo nakon konzumacije imaju uticaj na organizam.

Podsetio je na česta upozorenja prilikom korišćenja antibiotika, naročito kod dece.

– Probiotici nisu lek za sve. Nekoliko je situacija kada ih treba koristiti. Treba koristiti one koji imaju naučna uporišta. Pogrešno je mišljenje da su “dobri za sve” – rekao je Karakan koji je dodao kako će i u budućnosti biti akutelne terapije poboljšanja crevne mirkoflore te ponovio važnost probiotika.

Pojasnio je kako naučnici istražuju crevne bolesti, autizam i tome slično, ali i vezu između crijevnih bolesti i konzumacije antibiotika.